O σύνδεσμος του προϊόντος αντιγράφηκε

Εγνωσμένων Κοινωνικών Φρονημάτων

Γούναρης Βασίλης

Κοινωνικές και άλλες όψεις του αντικομμουνισμού στη Μακεδονία του Εμφυλίου Πολέμου (1945-1949)

ISBN: 9789608868113
20%
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

Original price was: 23,32 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 18,66 €.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

Περιγραφή

Βασισμένη σε πλήθος αρχειακών πηγών αλλά και εφημερίδων της περιόδου 1945-49, η μελέτη επιχειρεί μια εναλλακτική προσέγγιση του φαινομένου του αντικομμουνισμού. Η έρευνα εστιάστηκε στο χώρο της Μακεδονίας, μιας περιοχής όπου το εθνικό φρόνημα αποτελούσε ανέκαθεν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, ακόμη και συναλλαγής. Υποστηρίζεται ότι η χρήση της εθνικοφροσύνης συναρτήθηκε με την ανασυγκρότηση των παλαιών κομμάτων, την εκμαίευση κοινωνικής πρόνοιας, συνδικαλιστικής νομιμότητας και εργασίας, με τη διεύρυνση και τη νομιμοποίηση ποικίλων κοινωνικών δραστηριοτήτων, με την εξάρτηση της νομιμοφροσύνης από τη γραφειοκρατία, με τις απόπειρες επηρεασμού της δικαιοσύνης και τη συστηματική προσπάθεια αποκόμισης προσωπικού οφέλους στην καθημερινή ζωή. Με δυο λέξεις ο αντικομμουνισμός, με τη μορφή κυρίως του αντισλαβικού αγώνα, συναρτήθηκε πολύπλευρα με τη δόμηση των πελατειακών σχέσεων στη Μακεδονία.

Πληροφορίες

ISBN 9789608868113
Συγγραφέας Γούναρης Βασίλης
Σελίδες 240
Κωδικός στο σύστημα Εύδοξος 14939
Μετάφραση Πρόλογος: Mark Mazower
Διδάσκοντες ΑΕΙ Αν επιθυμείτε να λάβετε τιμής ένεκεν κάποιο βιβλίο σχετικό με το αντικείμενό σας, επικοινωνήστε στο email: [email protected]
Ημερομηνία έκδοσης 1/1/2005
Κατηγορία ΕύδοξοςΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Έκδοση ,
Τύπος εξωφύλλου Μαλακό
Δήλωσαν για το βιβλίο

«…το βιβλίο του Βασίλη Γούναρη εντάσσεται σε ένα νέο ιστοριογραφικό ρεύμα που προσεγγίζει τη δεκαετία του 1940 συνδυάζοντας την άρτια εμπειρική έρευνα με μια φρέσκια ματιά, τοποθετώντας τα γεγονότα στο κοινωνικό τους πλαίσιο και διασώζοντάς τα με τον τρόπο αυτόν από την υπερ-ιδεολογικοποίηση που χαρακτήριζε τις περισσότερες ως τώρα ερμηνείες, οι οποίες στο όνομα μιας επιλεκτικής «μεγάλης» και «γενικής» ιστορίας συχνά παραμόρφωσαν το παρελθόν προσαρμόζοντας σε προκατασκευασμένα προκρούστεια πρότυπα» – Στάθης Καλύβας, «Με το τουπέ του εθνικόφρονος», Το Βήμα, 9 Φεβρουαρίου 2003.

«Πολύ αξιόλογη … Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον αντικομμουνισμό ?από τα κάτω?, μέσα από τα καταστατικά και τις δραστηριότητες των ποικίλων εθνικοφρόνων οργανώσεων που πολλαπλασιάζονται με την πρόοδο του Εμφυλίου Πολέμου» – Πολυμέρης Βόγλης, «Η ρητορική του αντικομμουνισμού», Η Αυγή, 16 Μαρτίου 2003.

«Ο συγγραφέας … συμπληρώνει την ως τώρα μελέτη του ?κράτους των εθνικοφρόνων?, παρατηρώντας τα από μια εναλλακτική γωνία: εκείνη των ?κερδισμένων?, των ανθρώπων που ταύτισαν την προσωπική τους πορεία με τους νικητές ή απλώς έσπευσαν να αξιοποιήσουν ποικιλοτρόπως τη συγκυρία. Αυτή η τεκμηριωμένη καταγραφή του υλικού αντικρίσματος της εθνικοφροσύνης (είτε πραγματικό ήταν αυτό είτε παρέμεινε στη σφαίρα της προσδοκίας και μόνο) αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, και τη βασική συνεισφορά του βιβλίου στην ιστοριογραφία της εποχής» – Ιός, «Η εθνικοφροσύνη της ?βάσης?. Πως ανοικοδομήθηκε στο κοινωνικό επίπεδο η νικήτρια παράταξη του Εμφυλίου», Ελευθεροτυπία, 14 Νοεμβρίου 2003.