ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Από τον Λίβανο στην Αθήνα, 1944
ISBN 9789604586882

Έτος έκδοσης 2016
Σελίδες: 392
Τιμή:  18.00 €  
eBOOK: 10.99 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604586882

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 59372412

(Επ.) ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Δ. ΙΑΚΩΒΟΣ
ΣΦΗΚΑΣ Δ. ΘΑΝΑΣΗΣ
ΧΑΣΙΩΤΗΣ Ι. ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ

Περιεχόμενα
Εισαγωγή

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΕΠΕΝΔΥΣΗ", 11.02.2017
Περιοδικό "’μυνα και Διπλωματία", Μάιος 2018
Περιοδικό "ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ", Ιούνιος 2018

Η ενασχόληση με τον Δεκέμβριο του 1944 εκκινεί από τον συνδυασμό του διαρκούς ενδιαφέροντος για την περίοδο, τη διεύρυνση της επιστημονικής διαπραγμάτευσης με νέες οπτικές, μεθοδολογικά εργαλεία, τεκμήρια και ερωτήματα, και τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν κάποιες από τις πρώτες αναλύσεις. Στόχοι του ανά χείρας βιβλίου είναι η «φωτογράφιση» της τρέχουσας έρευνας –ή τουλάχιστον, ενός μέρους της– για το ιστορικό πλαίσιο, τα χαρακτηριστικά, τις διαφορετικές όψεις και τις συνέπειες της σύγκρουσης∙ η ώσμωση μεθοδολογικών και ερμηνευτικών τάσεων∙ και η διερεύνηση της δυνατότητας να διατυπωθούν νέες συνθέσεις και ερμηνευτικά σχήματα.

Το βιβλίο αναζητά τα πολλαπλά διακυβεύματα του Δεκέμβρη, εξετάζει τον ρόλο που έπαιξαν οι κομματικές επιλογές και ο στρατιωτικός παράγοντας, διερευνά διαφορετικές όψεις της διεθνούς διάστασης των Δεκεμβριανών, αποτιμά την εμπειρία της σύγκρουσης σε τοπικό επίπεδο –στην πρωτεύουσα και την επαρχία– και, τέλος, αναδεικνύει τις αναπαραστάσεις της στην ιστοριογραφία, τη λογοτεχνία και τον δημόσιο λόγο στη σύγχρονη Ελλάδα.


ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Δ. ΙΑΚΩΒΟΣ
Ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης υπηρετεί ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τ΅ή΅α Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι προϊστά΅ενος του Ερευνητικού Κέντρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και ΅έλος της επιστη΅ονικής επιτροπής του Κέντρου Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκ΅ηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει σύ΅βουλος σε τηλεοπτικές σειρές και ντοκι΅αντέρ ιστορικού περιεχο΅ένου, ενώ έχει επι΅εληθεί ραδιοφωνικά αφιερώ΅ατα ΅ε θέ΅α τους Βαλκανικούς Πολέ΅ους, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, την Κατοχή και τον Ε΅φύλιο Πόλε΅ο.
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --