ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΠΟΙΗΣΗ

ΑΓΑΠΗ Ή ΤΖΙΧΑΝΤ
ISBN 9789604586332

Έτος έκδοσης 2016
Σελίδες: 304
Τιμή:  12.00 €  
eBOOK: 7.49 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604586332

ΗΛΙΑΔΟΥ - ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ

Περιεχόμενα

Έγραψαν για το βιβλίο:
Ιστοσελίδα ert.gr 08.03.2017 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Ιστοσελίδα Together, 14.03.2018 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση

…Η Καλλιπάτειρα είχε δολοφονηθεί χθες σε ένα μικρό χωριό έξω από την αρχαία Έφεσο. Η δολοφονία σχολιαζόταν από όλο τον παγκόσμιο τύπο. Στα άρθρα που δημοσιεύονταν κυριαρχούσαν περιγραφές από την εύρεση του πτώματος της Καλλιπάτειρας στο οποίο ήταν καρφιτσωμένο χαρτί όπου αναγραφόταν η εξής φράση από την Αποκάλυψη:

«…καὶ εἶδον γυναῖκα καθημένην ἐπὶ το θηρίον τὸ κόκκινον…»

Το βιβλίο επιχειρεί να μιλήσει στις ψυχές όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων για το ζήτημα της χρησιμοποίησης της γυναίκας στις διαδρομές της ιστορίας. Οι πρωταγωνίστριες είναι όλες γυναίκες, πολλές από τις οποίες υπήρξαν ιστορικά πρόσωπα που αγνοήθηκαν από την επίσημη ιστορία ή πρόσωπα που τους αποδόθηκαν «κατασκευασμένοι» ρόλοι, με προεξάρχοντα εκείνον της γυναίκας «πόρνης», δηλαδή της γυναίκας που χρησιμοποιεί τον ερωτισμό της για να ελέγχει και να εξουσιάζει. Το γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο ξεκινάει από την ιστορία της κατασκευής της γυναίκας πόρνης που ανάγεται στις πρωτοχριστιανικές κοινωνίες….

Η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, είναι πρωτοβάθμια Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης» στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Ιστορία της Εκπαίδευσης, την τοπική Ιστορία και τη Νεότερη Ιστορία. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και της Διεθνούς Ένωσης Ιστορικών της εκπαίδευσης (ISCHE). Έχει γράψει 9 ιστορικά βιβλία ανάμεσα στα οποία είναι το «Μέρες της Όπλα στη Θεσσαλονίκη» (Επίκεντρο, 2013), «Από τη Βάρκιζα στο Μπούλκες» (Επίκεντρο, 2014) κά. Πολλά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Το πρώτο της μυθιστόρημα είναι τα «Ζαφειρένια Μάτια» (Μεταίχμιο, 2012). Το ανά χείρας βιβλίο είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.


ΗΛΙΑΔΟΥ - ΤΑΧΟΥ ΣΟΦΙΑ
H Σοφία Ηλιάδου-Τάχου είναι πρωτοβάθμια Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με την Ιστορία των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων του οθωμανικού μιλλέτ, με εστίαση στη Μακεδονία και στον ιστορικό Πόντο, των ελληνικών παροικιακών κοινοτήτων της τσαρικής Ρωσίας, των ελληνόφωνων κοινοτήτων της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και με την Ιστορία της Κατοχής στη Μακεδονία («Μέρες» της ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο 2013) και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία (Τα χρώματα της βίας στη Δυτική Μακεδονία 1941-1944, Επίκεντρο 2017), με την τοπική Ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας με εστίαση στη Φλώρινα και με την ιστορική θεώρηση του Μακεδονικού Ζητήματος.
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --