ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Η ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κρίση του έθνους - κράτους και άνοδος της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα
ISBN 9789604586233

Έτος έκδοσης 2015
Σελίδες: 200
Τιμή:  12.00 €  
eBOOK: 7.49 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604586233

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 59372093

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΦΝΗ
Πρόλογος: Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης

Περιεχόμενα
Κατάλογος απεικονίσεων
Πρόλογος του επιμελητή της αγγλικής έκδοσης
Ευχαριστίες

Έγραψαν για το βιβλίο:
Περιοδικό "The books' journal", Φεβρουάριος 2016

Πώς εξηγείται η δραματική άνοδος της εξτρεμιστικής, υπερεθνικιστικής Χρυσής Αυγής σε μια χώρα η οποία βίωσε τη ναζιστική εισβολή και μια στρατιωτική δικτατορία; Αυτό το βιβλίο θέτει τη Χρυσή Αυγή στο πλαίσιο της κρίσης της Ευρωζώνης, και υποστηρίζει ότι η άνοδός της δεν είναι απλώς προϊόν της οικονομικής δυσφορίας. Αντίθετα, η επιτυχία της Χρυσής Αυγής εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο κατάφερε να διατυπώσει ευλογοφανείς λύσεις στις τρεις μορφές κρίσης –οικονομική, πολιτική και ιδεολογική– που κορυφώθηκαν σε μια γενική κρίση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας του κόμματος μπορεί να αποδοθεί στην στρατηγική του επιλογή να εκμεταλλευτεί την ευρεία απογοήτευση του ελληνικού λαού προσφέροντάς του μια «εθνικιστική λύση»: μια ρητορική που δίνει έμφαση στους δίδυμους φασιστικούς μύθους της κοινωνικής παρακμής και της εθνικής αναγέννησης.

«Επιτέλους η αποσπασματική κάλυψη της Χρυσής Αυγής από τα ξένα μέσα ενημέρωσης συμπληρώθηκε από μια περιεκτική μελέτη της προέλευσης, της κοινωνικής βάσης, της ιδεολογίας της και της θέσης της στην εκτεταμένη οικογένεια των υπερεθνικιστικών και νεο-λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη. Οι συγγραφείς δεν πέτυχαν μόνο μια πολύπλοκη, συνοπτική ακαδημαϊκή καταγραφή που αποτελεί ένα μάθημα για πολλούς Έλληνες, αλλά επιδεικνύουν μια ανανεωτική ματιά στη γνώση των συγκριτικών μελετών περί φασισμού μέσα από τον φακό της Νέας Συναίνεσης. Ως αποτέλεσμα, το πιο πλήρως αναπτυγμένο νεοφασιστικό κόμμα της Ευρώπης μπορεί να εξεταστεί με υψηλή ευκρίνεια, όχι μόνο επειδή παρουσιάζουν την πρωτοτυπία ή μη των ιδεών του, αλλά και επειδή μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τα περιθωριοποιημένα φασιστικά κινήματα του μεσοπολέμου ως σύνθετες, ζωντανές, διαρκώς εξελισσόμενες κοινωνικές και πολιτικές οντότητες, που ανεξάρτητα από την ισχνή δύναμή τους, μπορούν ακόμα να δηλητηριάζουν τις δημοκρατίες και να παρακινούν τη βία εναντίον μυθικών εχθρών. Αυτό το βιβλίο είναι για τον φασισμό ό,τι είναι το Jurassic Park για τους δεινόσαυρους».

-Roger Griffin, συγγραφέας του The Nature of Fascism and Modernism and Fascism

Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής τροφοδότησε τη δημόσια συζήτηση γύρω από τον «ελληνικό εξαιρετισμό» μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής κρίσης, και οδήγησε σε ακαδημαϊκές συζητήσεις σχετικά με τις συνθήκες στην ελληνική πολιτική κουλτούρα και κοινωνία που επέτρεψαν αυτή την εξέλιξη. Αυτό το βιβλίο της Δάφνης Χαλικιοπούλου και της Σοφίας Βασιλοπούλου αποτελεί μια επίκαιρη και διαφωτιστική ακαδημαϊκή συνεισφορά στη μελέτη μιας από τις πιο ανησυχητικές διαστάσεις της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης


ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
Η Σοφία Βασιλοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής του Πανεπιστήμιου του York.
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --