ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (1700-1821)
ISBN 9789604584376

Έτος έκδοσης 2015
Σελίδες: 280
Τιμή:  16.00 €  
eBOOK: 9.99 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604584376

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 59372063

TIPAU MIHAI

Περιεχόμενα
Πρόλογος Π.Μ. Κιτρομηλίδη
Πρόλογος συγγραφέα

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ", Δεκέμβριος 2015
Εφημερίδα "ΚΙΒΩΤΟΣ", 17-03-2016

Η μονογραφία του Mihai Ţipau, διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, ερευνητή στο περίπυστο Ινστιτούτο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ρουμανικής Ακαδημίας, ανασύρει από τη λήθη και εντάσσει στην προβληματική της έρευνας ένα ξεχασμένο κεφάλαιο της κοινής πνευματικής παρακαταθήκης των λαών της χερσονήσου του Αίμου. Μας υπενθυμίζει με μεγάλη επιμέλεια και γνώση των πηγών και της βιβλιογραφίας την ελληνορουμανική ιστοριογραφία που αναπτύχθηκε κατά τη διαδρομή του μακρού δεκάτου ογδόου αιώνα.

Οι πνευματικές προτεραιότητες οι οποίες υπαγορεύθηκαν από τις ανάγκες ιδεολογικής συγκρότησης των εθνικών κρατών επέβαλαν και ποικίλες μορφές γραμματολογικών εθνοκαθάρσεων ως προς το τί θα εντασσόταν στον κανόνα των πηγών της ιστορικής αυτογνωσίας των νέων εθνικών κοινωνιών...

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης

Ο Mihai Ţipău είναι απόφοιτος της Σχολής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, διδάκτορας Ιστορίας του ίδιου πανεπιστημίου και διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσα στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι η βυζαντινή και νεοελληνική ιστορία, το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, η μελέτη της λεγόμενης «φαναριωτικής» περιόδου στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες καθώς και ελλήνο-ρουμανικής ιστοριογραφίας (18ου-19ου αιώνας).

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --