ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ
Η καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας
ISBN 9789604586127

Έτος έκδοσης 2015
Σελίδες: 344
Τιμή:  14.00 €  
eBOOK: 8.49 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604586127

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 59372297

DOWNS M. WILLIAMS
Πρόλογος: Πέτρος Παπασαραντόπουλος

Περιεχόμενα
Πρόλογος Πέτρου Παπασαραντόπουλου
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση
Πρόλογος

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ", Δεκέμβριος 2015

Το Πολιτικός Εξτρεμισμός στις Δημοκρατίες: Η Καταπολέμηση της Μισαλλοδοξίας είναι μια θεωρητικά εμπνευσμένη, και εμπειρικά πλούσια μελέτη των πολιτικών κομμάτων που θεωρούνται κόμματα-παρίες. Το οδυνηρό παράδοξο της δημοκρατίας είναι ότι απαιτεί ανοχή των μισαλλόδοξων, όμως, αντίθετα, οι υπερασπιστές της δημοκρατίας συχνά εξοστρακίζουν και καταστέλλουν τα μισαλλόδοξα κόμματα, ακόμα και όταν αποκτούν ευρεία εκλογική στήριξη.

Το βιβλίο, αντλώντας στοιχεία από τη συστηματική σύγκριση των σύγχρονων κομμάτων-παριών σε εφτά ευρωπαϊκές χώρες, κατηγοριοποιεί τις στρατηγικές αντιδράσεις των κυρίαρχων πολιτικών δρώντων και προσφέρει ένα πλαίσιο για την κατανόηση των διαφορών μεταξύ των κρατών.

Ένα αναπόδραστο, αν όχι κανονιστικά επίμαχο, εύρημα είναι ότι η απομόνωση ή η απαγόρευση των εξτρεμιστών είναι λιγότερο επιτυχής στρατηγική στην προσπάθεια περιορισμού ή ανάσχεσης της απειλής συγκριτικά με άλλες μορφές θεσμοθετημένης ένταξης.

«Ο Downs προσφέρει μια πρωτότυπη διάσταση σε ένα κλασικό αλλά πάντα επίκαιρο παράδοξο με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες οι φιλελεύθερες δημοκρατίες: τον βαθμό στον οποίο το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να δείξει ανοχή σε κόμματα που εμφανίζονται μισαλλόδοξα στον πολιτικό ή κοινωνικό πλουραλισμό. Ενώ τα εμπειρικά παραδείγματα εστιάζουν στα εξτρεμιστικά κόμματα στην Ευρώπη, το εννοιολογικό πλαίσιο επεκτείνεται πέρα από αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις τόσο σε εκκολαπτόμενες όσο και σε εδραιωμένες δημοκρατίες».

Benjamin Bowyer, Civic Engagement Research Group, Mills College

Ο Dr. William M. Downs (Ph.D, Emory University 1994) είναι Κοσμήτορας του Harriot College στο Πανεπιστήμιο της East Carolina. Τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη συγκριτική πολιτική, την ευρωπαϊκή πολιτική, και κυρίως της δυτικής και νότιας Ευρώπης, και την πολιτική οικονομία. Είναι συγγραφέας του Coalition Government, Subnational Style: Multiparty Politics in Europe’s Regional Parliaments (Ohio State University Press, 1998), που ερευνά τους μηχανισμούς σχηματισμού μετεκλογικών συμμαχιών στα τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου. Είναι ο επιμελητής και συγγραφέας του “Regionalism in the European Union”, ενός ειδικού τεύχους του The Journal of European Integration, και έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε πολλά επιστημονικά περιοδικά.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --