ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΜΙΑ "ΙΕΡA" ΣΥΝΘΕΣΗ
ISBN 9789604585724

Έτος έκδοσης 2015
Σελίδες: 256
Τιμή:  16.92 €  
eBOOK: 10.49 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604585724

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 50656981

ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΗΣ
Πρόλογος: Ahmet Evin, Θάνος Βερέμης

Περιεχόμενα
Πρόλογος

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ", Μάιος 2015
Περιοδικό "European Library", Ιούνιος 2016
Περιοδικό "ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ", Ιούνιος 2016

«Αυτή η εμπνευσμένη συγκριτική μελέτη δεν αφορά μόνο δύο έθνη αλλά και δύο θρησκείες. Η μετατόπιση από την εκκοσμίκευση στη σύνθεση που ενσωματώνει τη θρησκεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία παρέχει ένα εμπλουτισμένο μοντέλο που διευρύνει τις αναλυτικές μας προοπτικές σε θέματα οικοδόμησης του έθνους και διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας.» Ηρακλής Μήλλας, πολιτικός επιστήμονας, Αθήνα

«Θα συζητηθεί και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.»

Ayhan, Aktar, İstanbul Bilgi Üniversitesi

Το Θρησκεία και Εθνικισμός σε Ελλάδα και Τουρκία: Μια «Ιερά Σύνθεση» διερευνά τον μεταβαλλόμενο ρόλο της θρησκείας στη διαμόρφωση της ελληνικής και της τουρκικής ταυτότητας. Με χρονική απόσταση περίπου ενός αιώνα, ο ελληνικός και ο τουρκικός εθνικισμός πέρασαν από την εχθρότητα απέναντι στη θρησκεία σε μια «ιερά σύνθεση» που υποστήριξε ότι το έθνος και η θρησκεία δεν ήταν εχθροί, αλλά αλληλοσυμπληρώνονταν. Η θρησκεία προσέφερε τους συμβολικούς της πόρους στον εθνικισμό και συνέβαλε στο έργο της οικοδόμησης του ελληνικού και του τουρκικού έθνους. Σήμερα, η θρησκεία παραμένει το βασικό κριτήριο για τον ορισμό του Έλληνα και του Τούρκου. Πρόκειται για την πρώτη συγκριτική μελέτη σχετικά με τον ρόλο της θρησκείας στη διαμόρφωση του εθνικισμού και στα δύο κράτη, που υποστηρίζει ότι η μετατόπιση προς ένα ολοένα και πιο θρησκευτικό παράδειγμα και στις δύο χώρες μπορεί να εξηγηθεί ως μια απόλυτη αναγκαιότητα για την ενοποίηση του πληθυσμού, που προέκυψε από την ανάγκη προσέλκυσής του, ώστε να αντιμετωπιστεί η εθνοτική, γλωσσική και πολιτισμική ποικιλομορφία του.

Ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Sabanci, Isik και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το έργο του Trials of Europeanization: Turkish Political Culture and the European Union, (London & New York: Palgrave Macmillan, 2009) έχει τιμηθεί με το βραβείο CHOICE Outstanding Academic Title για το 2009.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --