ΚΛΑΣΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΓΛΩΣΣΑ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Όρκος περί Ιερής Νούσου, περί Αέρων Υδάτων Τόπων Προγνωστικόν
ISBN 9789604585472

Έτος έκδοσης 2015
Σελίδες: 362
Τιμή:  18.91 €  
eBOOK: 10.99 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604585472

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 42334998

ΛΥΠΟΥΡΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Περιεχόμενα
Πρόλογος στη νέα έκδοση
Πρόλογος
Εισαγωγή

ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Μια ιδιαίτερα φροντισμένη και αξιόλογη εργασία»

καθηγητής Antonio GARZYA

«Το βιβλίο δείχνει τέλειον ήδη και ώριμον επιστήμονα» καθηγητής Bruno LAVAGNINI

«Αρχαίο κείμενο και νεοελληνική μετάφραση: μια αληθινή κριτική έκδοση (παρά την απουσία κριτικού υπομνήματος). Οι κριτικές επιλογές του εκδότη δικαιολογούνται σε πολύ ακριβείς και χρήσιμες σημειώσεις»

καθηγητής Jacques JOUANNA

«Ένα ενδιαφέρον βιβλίο με κείμενα του Ιπποκράτη, του πρώτου γιατρού που το όνομά του συνδέθηκε με τη γένεση του γνήσιου επιστημονικού πνεύματος και την καλλιέργεια του ανθρωπιστικού πνεύματος στον χώρο της επιστήμης»

εφημ. ΤΑ ΝΕΑ ­­

«Μια ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση: φροντισμένα σχόλια, συναρπαστική μετάφραση, φροντισμένες εισαγωγές» εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Επανέκδοση ενός από τα σημαντικότερα έργα του Δημήτριου Λυπουρλή, σαράντα χρόνια από τότε που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του. Η μελέτη αυτή είχε τότε αντιμετωπιστεί ως κάτι απολύτως παράδοξο, με την έννοια του ορισμού κλάδων της αρχαίας ελληνικής επιστημονικής γραμματείας ως αντικείμενο των επιστημονικών και ερευνητικών ενασχολήσεων από έναν φιλόλογο.

Ο συγγραφέας άλλωστε έχει πολλές φορές επισημάνει μια σοβαρότατη παράλειψη που κάνουν εδώ και χρόνια οι έλληνες φιλόλογοι, έχοντας αφήσει έξω από τα ενδιαφέροντά τους την αρχαία ελληνική επιστήμη στο σύνολό της. Επιθυμία του, μέσω αυτής της μελέτης, αλλά και του συνόλου του έργου του μεταγενέστερα, να εισαγάγει ένα πλατύτερο κοινό στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής ιατρικής και επιστήμης εν γένει.

Με αυτή την μελέτη ο Δημήτριος Λυπουρλής δίνει την ευκαιρία σε φιλολόγους, γιατρούς αλλά και σε κάθε καλλιεργημένο άνθρωπο να έχει σωστές πληροφορίες επάνω στο θέμα των αρχών και της πρώτης μεγάλης περιόδου ακμής της αρχαίας ελληνικής ιατρικής. Είναι μάλιστα γνωστή η ικανότητά του να καθιστά προσιτά σε ένα μεγάλο αναγνωστικό κοινό τα λεγόμενα “δύσκολα” φιλολογικά θέματα, επιτυγχάνοντας μία ευχάριστη επαναπροσέγγιση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και επιστήμης.

Ο Δημήτριος Λυπουρλής είναι ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Τις βασικές φιλολογικές του σπουδές τις έκανε στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δίπλα σε λαμπρούς δασκάλους. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιταλία και στην Γερμανία. Υπήρξε καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1969 ως το 1996, οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς από την ενεργό υπηρεσία για να αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου ως επισκέπτης καθηγητής. Ασχολείται ιδιαίτερα με τον αρχαίο ελληνικό και επιστημονικό λόγο (κυρίως με τα κείμενα του Αριστοτέλη). Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --