ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ

ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ
Μικρές Ιστορίες από το Χώρο της Επιστήμης
ISBN 9789604585533

Έτος έκδοσης 2014
Σελίδες: 328
Τιμή:  16.92 €  
eBOOK: 10.49 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604585533

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 50657060

ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

Περιεχόμενα
Ενδεικτικό Κεφάλαιο

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28-03-2015 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 10-05-2015 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση

Προκλητική θεματολογία, άριστη χρήση του υλικού, γλώσσα κατανοητή στο μέσο αναγνώστη, τα αφηγήματα αυτά διεκδικούν μια θέση στη βιβλιοθήκη όλων εκείνων που ενδιαφέρονται όχι μόνο για την επιστήμη καθεαυτή αλλά και για τις λεπτομέρειες εκείνες που καθορίζουν πολλές φορές την απόσταση από το σωστό στο λάθος, την επιστημονική ανακάλυψη από την αποτυχία.

Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ

Είκοσι πέντε σύντομες ιστορίες γύρω από σπουδαίους ανθρώπους και επιτεύγματα της επιστήμης. Τόσο σύντομες που η κάθε μια τους διαβάζεται περιμένοντας το λεωφορείο, σε ένα διάλειμμα του σχολείου, παίρνοντας πρωινό. Τόσο όμως ωραίες που λες «Νάταν κι' άλλο»! Είναι από τα βιβλία που αγοράζεις για τα παιδιά σου και τα διαβάζεις πρώτος ή και αντίστροφα. Πολύ καλό και για συζητήσεις στην τάξη ή λέσχες ανάγνωσης.

Ν.Σ. ΜΑΥΡΟΠΑΝΝΗΣ Δρ. Μαθηματικών

Διαβάζω το βιβλίο σας και δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ και να μην σας στείλω μήνυμα. Είναι υπέροχο. Είναι υπέροχα γραμμένο. Είναι εντυπωσιακό.

Φοιτήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Εξαιρετικό το σύγγραμμα σας.

Φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Μόλις τελείωσα το διάβασμα του βιβλίου σας και ήθελα να σας συγχαρώ προσωπικά και ιδιαίτερα για την πολύ καλή προσπάθεια που κάνατε στην έκδοση αυτού του πολύ ωραίου βιβλίου.

Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών. Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

"Στην ιστορία της επιστήμης, όπως και στην τέχνη και την πολιτική, υπήρξαν και υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο και ξεχώρισαν. Οι ιστορίες που επέλεξα να σας αφηγηθώ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Πρόκειται για ανθρώπους που η πορεία τους ξεχώρισε από την πορεία των περισσοτέρων. Τα κριτήρια, βεβαίως, είναι τελείως υποκειμενικά και στηρίχτηκαν σε γεγονότα της ζωής τους που συγκίνησαν εμένα προσωπικά. Μερικές ιστορίες αφορούν επιστήμονες που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό και αυτός ήταν ένας από τους στόχους του βιβλίου. Περιλήφθηκαν, επίσης, και ιστορίες αξιόλογων Ελλήνων επιστημόνων που συνήθως τους αγνοούμε. "

Αστέριος Παντοκράτορας

"...Ο Αρνο Πενζίας (Arno Penzias) είχε ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή το 1961 και προσλήφθηκε προσωρινά ως ραδιοαστρονόμος στα εργαστήρια Bell. Ενας άλλος ραδιοαστρονόμος. ο Ρομπερτ Ουίλσον (Robert Wilson), έφτασε στα εργαστήρια Bell το 1963. Οι δύο ερευνητές σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν την «άχρηστη» κεραία για αστρονομικές παρατηρήσεις και τη μετέτρεψαν σε ραδιοτηλεσκόπιο. Εστρεψαν, λοιπόν, την κεραία προς το διάστημα για αναζήτηση σημάτων από το σύμπαν. Εργαζόμενοι στο μήκος κύματος των επτά εκατοστών ανίχνευαν ένα ασθενές, επίμονο, άγνωστο μέχρι τότε σήμα. το οποίο έφτανε στην κεραία από όλες τις κατευθύνσεις με την ίδια ένταση. Στην αρχή υπέθεσαν ότι μπορεί να προέρχεται από τον ήλιο. από τους θορύβους της Νέας Υόρκης η από την ίδια την κεραία. Κάποια μέρα. καθώς προσπαθούσαν να εντοπίσουν την προέλευση του σήματος διαπίστωσαν ότι το «πιάτο» της κεραίας ήταν γεμάτο κουτσουλιές από τα περιστέρια που ζούσαν εκεί. Για να αποκλείσουν την περίπτωση προέλευσης του σήματος από την κεραία καθάρισαν τις κουτσουλιές και σκότωσαν τα περιστέρια. Παρ' όλα αυτά. το σήμα εξακολουθούσε να υπάρχει. Μετά από επίπονες προσπάθειες, αφού απέκλεισαν όλες τις παραπάνω πήγες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σήμα προέρχεται από το σύμπαν..."

Ο Αστέριος Παντοκράτορας γεννήθηκε οτο Νεοχωρι Χαλκιδικής. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολη του ΑΠΘ και υπηρετεί ως καθηγητής Μηχανικής Ρευστών στην Πολυτεχνική Σχολη Ξανθής. Έχει δημοσιεύσει 80 εργασίες οε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και το 2003 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την καλύτερη εργασία Υδραυλικής.

apantokr@civil.duth.gr

  • Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --

  •  
    -- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --