ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΝΗΜΕΣ ΕΒΡΑΪΣΜΟΥ

Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 1942-1944
Ένα kadish για τους δικούς μας "Γάλλους"
ISBN 9789604585304

Έτος έκδοσης 2014
Σελίδες: 352
Τιμή:  17.92 €  
eBOOK: 10.99 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604585304

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 41956113

ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
Πρόλογος: Στράτος Δορδανάς

Περιεχόμενα
Προλογικό σημείωμα
Πρόλογος Σ. Δορδανά

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", Δεκέμβριος 2014
"Εφημερίδα των Συντακτών", 27-12-2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Περιοδικό "THE BOOKS' JOURNAL", Ιανουάριος 2015
Περιοδικό "THE BOOKS' JOURNAL", Ιανουάριος 2015- Προτεινόμενα βιβλία
Περιοδικό "Ιστορία Εικονογραφημένη", Ιανουάριος 2015 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Περιοδικό "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ", Σεπτέμβριος 2015
Περιοδικό "ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ", τεύχος156, Νοέμβριος 2015
Περιοδικό "ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ", τεύχος 157 - Δεκέμβριος 2015

Τριγύρω απέξω από το κτίριο, σταθμεύουν φορτηγά και λεωφορεία. Οπλισμένοι Γάλλοι χωροφύλακες απαγορεύουν την πρόσβαση στους περίεργους που ρωτούνε τι συμβαίνει. Άντρες και γυναίκες (…) προσπαθούν να (…) δούνε πώς μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους γέροντες , τις γυναίκες και τα παιδιά που κλαίνε(…)

Φεύγουν στη Γερμανία, για να δουλέψουν

-Για να δουλέψουν; Μα, με τα πιτσιρίκια; Αυτοί ακόμα και μωρά έχουν μαζί τους!(…)

Μέσα στο Ποδηλατοδρόμιο, ένας πατέρας προσπαθεί να εξηγήσει στον επτάχρονο γιό του τι συμβαίνει αλλά και να δώσει μιαν απάντηση στις ερωτήσεις του μικρού.

-Πες μου μπαμπά, πες μου γιατί είμαστε σ' αυτό το γήπεδο; Γιατί είμαστε έτσι στοιβαγμένοι, γιατί όλοι είναι θλιμμένοι,(…), γιατί δεν έχουμε τίποτα να φάμε; Πες μπαμπά, γιατί η μαμά και η αδελφή μου δεν είναι μαζί μας, γιατί μπαμπά;

-Αγόρι μου, είσαι επτά χρονών πια, πρέπει να σου εμπιστευτώ ένα μυστικό, είσαι σε θέση να το κρατήσεις;(…)

-Λοιπόν, τώρα αγόρι μου, νάτο το μυστικό: Η μεγάλη μέρα της αναχώρησης ορίστηκε για αύριο. Θα φύγουμε όλοι μαζί, με το τραίνο μέχρι τη Μασσαλία, έπειτα με πλοίο για το Πιτσιπόϊ, την άγνωστη χώρα που μας περιμένει.

-Πιτσιπόϊ; Αστείο όνομα , μπαμπά….

Ο Γιάννης Καρατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακό (ΜΒΑ) από την Μ. Βρετανία και υποψήφιος Δρ Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας, μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Το ερευνητικό και μελετητικό του έργο στον χώρο της Ιστορίας εστιάζεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και καλύπτει δύο κυρίως θεματικές ενότητες: την ιστορία της Λογοτεχνίας της πόλης και τις οικονομικές δομές της, όπως αυτές αποτυπώνονται στις πληθυσμιακές πραγματικότητες του παρελθόντος με την παρουσία και ενεργό συμμετοχή εβραϊκού και χριστιανικού στοιχείου.


ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Γιάννης Καρατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και είναι υποψήφιος Δρ. Ιστορίας στο ΑΠΘ, Μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, έχει δημοσιεύσει 7 ποιητικές συλλογές, όπως και δοκίμια κριτικής και είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Θεσσαλονικέων πόλις με ιστορικές μελέτες και άρθρα. Βιβλιογραφία Ιστορίας: The Imperial Ottoman Bank in Salonica–The first 25 years 1864-1890, Εκδ. Ottoman Bank Research Center, 2003. Ο Αφανισμός των Θεσσαλονικέων Εβραίων της Γαλλίας, ένα kadish για τους «δικούς μας» Γάλλους, Εκδ. ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2014. Ένας αιώνας εμπιστοσύνης, 100 χρόνια Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εκδ. ΕΒΕΘ, 2016. Το Ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Καπόν, 1446 μέρες αγωνίας, Εκδ. ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2018.
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --