ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ
εικόνα και μήνυμα
ISBN 9789604585175

Έτος έκδοσης 2014
Σελίδες: 272
Τιμή:  23.89 €  
eBOOK: 14.49 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604585175

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 41955685

ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Περιεχόμενα
Πρόλογος
Εισαγωγή

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ερμηνευτική ιστορία του ελληνικού πορτρέτου από την εμφάνιση του 5ο αι. π.Χ. έως την ύστερη ελληνιστική περίοδο. Πέραν του εκπαιδευτικού, ακαδημαϊκού του στόχου απευθύνεται και στο κοινό που ενδιαφέρεται να κατανοήσει το είδος εκείνο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στο χαλκό ή στο μάρμαρο, στο οποίο αποτυπώνεται μέσα από μια ποικιλία εικαστικών συμβάσεων η εξατομικευμένη έκφραση.

Πότε συντελείται η μετάβαση από την υπερατομική έκφραση ενός συγκεκριμένου προσώπου στην πλήρη εξατομίκευση της ανθρώπινης παράστασης; Τα ατομικά χαρακτηριστικά σε ένα πορτρέτο προεξοφλούν τη φυσιογνωμική ομοιότητα; Ποιο μήνυμα εκφράζει και μεταδίδει το πορτρέτο στον θεατή; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τη μελέτη, η οποία συνδυάζοντας αρχαιολογικά δεδομένα και επιγραφικές μαρτυρίες δεν στοχεύει μόνο στο περιεχόμενο του πορτρέτου, αλλά διερευνά και εικονολογικά ζητήματα, ώστε να κατανοηθεί η λειτουργία του καλλιτεχνικού είδους στο πλαίσιο των κοινωνικών αξιών, των αισθητικών προτιμήσεων και των νοοτροπιών της κοινωνίας που το παρήγαγε.

Ο Νικόλαος Κατσικούδης είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα για την ελληνική τέχνη και τη μονογραφία "Δωδώνη. Οι τιμητικοί ανδριάντες" (2005).

Διδάσκει ιστορία της ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --