ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Ιχνηλασία σε κείμενα λογοτεχνίας και άλλα, με λανθάνουσες και μη μαθηματικές θεάσεις - συνεκδοχές
ISBN 9789604584932

Έτος έκδοσης 2014
Σελίδες: 480
Τιμή:  27.87 €  
eBOOK: 16.99 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604584932

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 41963500

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ

Περιεχόμενα
Πρόλογος

Έγραψαν για το βιβλίο:
Ιστοσελίδα "LarisaNews", 30 Ιουνίου 2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Ιστοσελίδα "Academic Lounge", Ιούνιος 2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Ιστοσελίδα "Larisanet", Ιούνιος 2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Εφημερίδα "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ", 06-07-2014
Ιστοσελίδα "Ελληνική Γνώμη", 13-11-2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", 23-11-2014
Εφημερίδα "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ", 17-03-2015

[...]. Το έργο αυτό έρχεται να καλύψει στον χώρο της ελληνόγλωσσης βιβλιογραφίας ένα πραγματικό κενό. Και, μάλλον, ο πλέον αρμόδιος να γεφυρώσει τα "διεστώτα" (που όμως αποδεικνύεται ότι έχουν τόσα κοινά σημεία!), δηλαδή τη θετική σκέψη και πράξη με τη θεωρητική και ποιητική αναζήτηση, αποδεικνύεται ο ίδιος ο συγγραφέας,[...].

Βαθιά εντύπωση αφήνει στον προσεκτικό αναγνώστη η χρήση εκτεταμένης και πλούσιας βιβλιογραφίας. Θεωρητικές και εφαρμοσμένες μελέτες, σπάνιες και, "ἐν πολλοῖς", άγνωστες ποιητικές συλλογές, "μαθηματικά μυθιστορήματα" και διηγήματα, γνωστά έργα (Γκαίτε, Τολστόι. Νερούδα, κ.α.), αλλά και δυσεύρετα βιβλία, όλα προϊόντα σοφίας, μόχθου και υψηλής ευαισθησίας, ανατέμνονται και παρουσιάζονται με ευχάριστο και προσιτό τρόπο. Όποιος, βέβαια, κατέχει σε υψηλότερο βαθμό την επιστήμη των Μαθηματικών ή αγαπά τους υπολογισμούς θα παρηγορηθεί με την αφθονία των εξισώσεων, λογιστικών πράξεων, παραδόξων και θαυμαστών ανακαλύψεων των ιδιοφυϊών του ανθρώπινου πολιτισμού (Descartes, Galois, Fermat, Gauss, Perelmann, Poincaré, Goldbach, Turing. κ.α.). Αυτοί, πάλι, που αγαπούν πιο πολύ την υψηλή λογοτεχνία θ' απολαύσουν εξαίρετους στίχους ή λαμπρές σελίδες πεζογραφημάτων, φιλοσοφικών ή θεατρικών έργων με ποικίλες αναφορές στα μαθηματικά. [...]

Κ.Λ. Πάνος, φιλόλογος, Διευθυντής ΕΠΑΛ Φαρσάλων


ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ
Ο Θανάσης Τριανταφύλλου γεννήθηκε και διαμένει στη Λάρισα. Σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1976 διορίστηκε ως καθηγητής μαθηματικών στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Διετέλεσε από το 1986 Διευθυντής διαφόρων Σχολικών μονάδων Δ.Ε. Το 2003 επιλέχθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών. Ασχολήθηκε με ζητήματα επιμόρφωσης καθηγητών, ως συνεργάτης-επιμορφωτής (από το 1995) του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου (Π.Ε.Κ.) Λάρισας, του οποίου διετέλεσε και Αναπληρωτής Διευθυντής-Υποδιευθυντής του για ορισμένο διάστημα. Το 2010 συνταξιοδοτήθηκε ως Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Θεσσαλίας και Σχολικός Σύμβουλος. Διετέλεσε μέλος και -στη συνέχεια- Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας («Θεσσαλικό Θέατρο»), κατά τα έτη 1989-1997. Είναι μέλος της Ε.Μ.Ε. (Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας) και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ε.Μ.Ε. Λάρισας. Οι δυο γιοι του Θωμάς και Θοδωρής είναι γιατροί. Έγραψε και κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα: Οι Αριθμοί και άλλες μαθηματικές ψηφίδες στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2012. Επτά βιβλία για μικρά παιδιά (ΣΑΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΠΕ-ΝΑΥΤΙΛΟΣ, Πειραιάς 1989, 1990). (Εξαντλημένα). Τριανταφύλλου Θαν., Καλογιάννης Αντ., Μαθηματικά Γ' Λυκείου- ΑΝΑΛΥΣΗ, εκδ. ΚΟΡΦΗ, Αθήνα 1993. (Εξαντλημένο). Καλογιάννης Αντ., Τριανταφύλλου Θαν., Ασκήσεις Ανάλυσης, εκδ. ΚΟΡΦΗ, Αθήνα 1994. (Εξαντλημένο). Το βιβλίο του Μαθηματικά και Λογοτεχνία είναι το δεύτερο με το οποίο επιχειρείται μια μαθηματική ιχνηλασία σε μη μαθηματικά κείμενα της λογοτεχνίας.
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --