ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Εισαγωγή σε βασικές έννοιες
ISBN 9789604585212

Έτος έκδοσης 2014
Σελίδες: 160
Τιμή:  10.95 €  
eBOOK: 6.99 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604585212

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 41955396

ΙΩΑΝΝΟΥ ΒΥΡΩΝ

Περιεχόμενα
Πρόλογος

Το βιβλίο αποτελεί εισαγωγή στην πολεοδομία. Παρουσιάζει επιλεκτικά και συνοπτικά έννοιες, θεωρητικές θέσεις και πρακτικές που καταδεικνύουν την ευρύτητα των παραμέτρων και το περιεχόμενο του πολεοδομικού σχεδιασμού. Επισημαίνεται η σημασία και ο ρόλος της αρχιτεκτονικής της πόλης: της δομής και της μορφής του κτισμένου περιβάλλοντος. Προβάλλεται η υποκειμενική φύση της πολεοδομίας ως πολιτικής πρακτικής, μέσα από την παρουσίαση διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων για την κοινωνία και τον χώρο της πόλης. Παράλληλα γίνεται εισαγωγή σε βασικά κεφάλαια μαθημάτων πολεοδομίας που αφορούν στις χρήσεις, στη δόμηση και στο αστικό περιβάλλον, καταλήγοντας με αναφορές στις σύγχρονες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του σχεδιασμού των πόλεων.

Ο Βύρων Ιωάννου σπούδασε αρχιτεκτονική (1999) και πολεοδομία – χωροταξία (2002) στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα τα χωρικά δίκτυα (2005). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής στον αστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία. Παράλληλα, διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβαλλοντικός σχεδιασμός πόλεων και κτιρίων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει στο ΕΜΠ και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ενώ υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ.

Εργάστηκε για σειρά ετών σε ερευνητικά προγράμματα του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών του ΕΜΠ και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική πρακτική στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει συμμετάσχει με διακρίσεις σε σειρά διεθνών διαγωνισμών με θέμα τον σχεδιασμό του αστικού χώρου (Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος).

Εργασίες του σχετικά με τον περιβαλλοντικό πολεοδομικό σχεδιασμό, τους μετασχηματισμούς του αστικού χώρου και τη νέα χωρική δικτύωση έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, καθώς και σε κεφάλαια βιβλίων στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στην Κύπρο.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --