ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ

Ο ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΤΟΥ
ISBN 9789604584451

Έτος έκδοσης 2013
Σελίδες: 248
Τιμή:  13.93 €  
eBOOK: 8.49 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604584451

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 41955699

ΧΑΤΖΗΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Περιεχόμενα
Πρόλογος
Εισαγωγή

Έγραψαν για το βιβλίο:
"THE INSIDER", 27-11-2013 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Ιστοσελίδα Protagon, Δεκέμβριος 2013 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 14-12-2013 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Ιστοσελίδα Egnatia Post, 16-12-2013 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Σπύρος Λυκούδης, προσωπική ιστοσελίδα Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Περιοδικό "The Books' Journal", Ιανουάριος 2014
Ηλεκτρονικό Περιοδικό "Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ", 26-02-2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Ιστοσελίδα "Thesstoday", 04-03-2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Ιστοσελίδα "dim/art", 28-02-2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 09-03-2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Περιοδικό "ATHENS VOICE", 10-04-2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Ιστοσελίδα "Πολιτική Επιθεώρηση", 29-04-2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Εφημερίδα "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ", 22-05-2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Περιοδικό "THE ATHENS REVIEW OF BOOKS", Ιούνιος 2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 08.06.2014
Ιστοσελίδα emvolos, 12.03.2017 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση

Τα δοκίμια αυτού του βιβλίου επιχειρούν, μέσα απ' τoν σταλινικό ζόφο, που σφράγισε τον 20ο αιώνα, να καταδείξουν τον κυριαρχικό ρόλο της εξουσίας, στο ολοκληρωτικό σύστημα και την μετατροπή της ιδεολογίας σε απολογητική.

Η «επιτυχία» του σταλινισμού συνίστατο και στη σύνδεση των μεσσιανικών φαντασιώσεων με τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα. Η ιδιαιτερότητά του και το φωτοστέφανο του βρίσκεται στην υπόσχεση του τελικού στόχου, με την απελευθέρωση απ την ταξική κοινωνία και την κατάργηση της προϊστορίας.

Όμως ,ακριβώς, ο θανάσιμος εναγκαλισμός του σταλινισμού, με τον τελικό στόχο, ακύρωσε την όποια προσπάθεια για κοινωνική απελευθέρωση στις κοινωνίες της Δύσης, αφού την ταύτισε με τη βία και την επιβολή τυραννίας.

Ο φανατισμός και η βεβαιότητα, για τον τελικό στόχο, που μετατράπηκε σε θρησκευτική πίστη, δεν επέτρεπαν τη λειτουργία θεσμών αφού μοναδική εξουσία ήταν το κόμμα και ο ηγέτης του.

Η ανάλυση του σταλινισμού είναι αιώνια επίκαιρη αφού αφορά την προβληματική της εξουσίας χωρίς τη μελέτη της οποίας δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε την ουσία του ολοκληρωτισμού στις διάφορες μορφές του.

Εκατομμύρια πιστοί του υπήρξαν θύματα του, ενώ ο κυνισμός και ο αμοραλισμός, στη σκιά της απόλυτης εξουσίας, επέτρεπαν την επιβίωση του υπηκόου. Η θριαμβευτική πορεία του σταλινισμού εκφράζει την πετυχημένη χειραγώγηση των μαζών που διψούν και απαιτούν την προσωπολατρία.

Στο βιβλίο θα παρακολουθήσουμε την δύναμη της σκέψης του Κολακόφσκι, την διορατικότητα του Μίλος αλλά και την αδυναμία των δυτικών μαρξιστών να τους κατανοήσουν, την ιδιαιτερότητα του Τζίλας, την διεισδυτικότητα του Ράσελ, την επιμονή του Σουβάριν, την αθωότητα του Λόντον και του Τσιμπούλσκι και δεκάδων άλλων, αλλά και τον κυνισμό του Μολότοφ, του Καλίνιν ,του Κουουσίνεν κλπ.

Όταν ο αναγνώστης διασχίσει αυτό το εφιαλτικό τοπίο της τραγωδίας θα φτάσει στη φάρσα της μεταμοντέρνας … σκέψης με τις εξυπνάδες του Ζίζεκ και τους αθώους χειροκροτητές του να απολαμβάνουν δωρεάν την… επανάσταση!

Ο Λ. Χατζηπροδρομίδης έζησε στο Βελιγράδι απ το 1975 ως το 1989 όπου αποφοίτησε απ τη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου και υπήρξε ανταποκριτής των εφημερίδων «Αυγή» κα «Ελευθεροτυπία» ενώ συνεργάστηκε με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Έγραψε τα βιβλία «Γιουγκοσλαβία- η έκρηξη του εθνικισμού» 1η έκδ.1991, 2η 1996, εκδ. Παρασκήνιο. «Η δολοφονία της Γιουγκοσλαβίας» 1999,εκδ.Παρατηρητής. Επιμελήθηκε των βιβλίων «Η επιβολή της βαρβαρότητας στη Γιουγκοσλαβία» 1998 και «Μιλόσεβιτς ένας επιτάφιος» 2001, εκδ. Παρατηρητής.

Μετέφρασε μεταξύ των άλλων Μέσα Σελίμοβιτς «Ο Δερβίσης και ο Θάνατος», Λάν-τισλαβ Μνιάτσκο « Η γεύση της εξουσίας», Κάρελ Κόσικ «Η διαλεκτική του συγκεκριμένου» και «Η διαλεκτική της κρίσης» Νεμπόϊσα Πόποβ «Ο σερβικός λαϊκισμός», Μπρ. Στσεπάνοβιτς « Στόμα γεμάτο χώμα», «Ο θάνατος του κυρίου Γκόλουζα», «Η απολύτρωση». Ντρ. Μιχαϊλοβιτς «Όταν άνθιζαν τα κολοκύθια», Μίλοραντ Πάβιτς «Το λεξικό των Χαζάρων». Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το «Athens Review of books» .

Γεννήθηκε στα Κύργια Δράμας.


ΧΑΤΖΗΠΡΟΔΡΟΜΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Ο Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης έζησε στο Βελιγράδι από το 1975 ως το 1989 που αποφότησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου και υπήρξε ανταποκριτής των εφημερίδων «Αυγή» και «Ελευθεροτυπία», ενώ συνεργάστηκε με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με το Athens Review of Books. Έγραψε τα βιβλία «Γιουγκοσλαβία - η έκρηξη του εθνικισμού», 1η έκδ.1991, 2η έκδ. 1996, εκδ. Παρασκήνιο, «Η δολοφονία της Γιουγκοσλαβίας» 1999, εκδ. Παρατηρητής, «Ο Σταλινισμός και οι μεταμοντέρνοι θαυμαστές του» 2013, εκδ. Επίκεντρο. Επιμελήθηκε των βιβλίων «Η επιβολή της βαρβαρότητας στη Γιουγκοσλαβία» 1998 και «Μιλόσεβιτς, ένας επιτάφιος» 2001, εκδ. Παρατηρητής. Είχε μεταφράσει και επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του βιβλίου «Ο Δερβίσης και ο θάνατος» του Μέσα Σελίμοβιτς. Μετέφρασε μεταξύ των άλλων: Λάντισλαβ Μνιάτσκο «Η γεύση της εξουσίας», Κάρελ Κόσικ «Η διαλεκτική του συγκεκριμένου» και «Η διαλεκτική της κρίσης», Νεμπόισα Πόποβ «Ο σερβικός λαϊκισμός», Μπρ. Στεπάνοβιτς «Στόμα γεμάτο χώματα», «Ο θάνατος του κυρίου Γκόλουζα», «Η απολύτρωση», Ντρ. Μιχαΐλοβιτς «Όταν άνθιζαν τα κολοκύθια», Μίλοραντ Πάβιτς «Το λεξικό των Χαζάρων». Γεννήθηκε στα Κύργια Δράμας.
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --