ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ISBN 9789604584666

Σελίδες: 240
Τιμή:  15.92 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604584666

ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ


Έγραψαν για το βιβλίο:
Περιοδικό "Ιστορία Εικονογραφημένη", Μάρτιος 2014
Ιστοσελίδα "Σελιδοδείκτης", 12-06-2014 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση

Οι "Ημέρες Πολέμου" του Αλέκου Παπασαραντόπουλου είναι έργο βαθιά συναισθηματικό και πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ιστορία ενός ανθρώπου που βίωσε από την πρώτη γραμμή τις πιο δύσκολες, ματωμένες και συνάμα λυτρωτικές στιγμές του νέου Ελληνικού κράτους και όχι μόνο επέστρεψε στην καθημερινότητα, αλλά διατήρησε την ανθρωπιά, το χιούμορ και τη θέληση του για ζωή, όταν όλα τριγύρω έδειχναν χαμένα.

Η συλλογή των προσωπικών του ημερολογίων αναδεικνύει το λόγο ενός ανθρώπου βαθιά μορφωμένου, μα συνάμα λαϊκού. Οι συναισθηματικές φωτογραφίες κάθε στιγμής έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από την όποια λόγια ή ακίνδυνα δοξολογική διατύπωση. Κάθε βασανισμένη μέρα του στα χαρακώματα, είναι μια ακόμη ευκαιρία να διηγηθεί κάτι από όσα κράτησε μέσα του και με τη σειρά τους τον κράτησαν ζωντανό σε άγριες ημέρες.

Το ημερολόγιο του είναι μια κατάθεση ψυχής. Ένας απλός άνθρωπος που ζητά τη γυναίκα, το παιδί και το ραδιόφωνο του, βρίσκεται χίλια χιλιόμετρα μακριά απ' όσα αγαπά και είναι αποφασισμένος όχι μόνο να ζήσει, αλλά να επιστρέψει στο μικρό τους ήλιο. Γραμμένο με πένα λιτή, βαφτισμένη στην αδυσώπητη απλότητα του Μετώπου, είναι η γυμνή αλήθεια της ανθρώπινης ψυχής.

Ελπίδα, χιούμορ, απελπισία, θρίαμβος και το παράδοξο, όλα έχουν χωρέσει σε αυτές εδώ τις σελίδες. Ένα σπάνιο έργο, καμωμένο στο σκοτάδι και τη φωτιά, διαχρονικό και άμεσο, λέει μια από τις πιο αρχαίες και όμορφες ιστορίες του κόσμου. Εκείνη της επιβίωσης, του ταξιδιού που καταλήγει σε αγκάλιασμα αγαπημένων. Αυτές τις σκοτεινές ημέρες, δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο.

"Παλιά και πολυαγαπημένη συνήθεια μου: το ημερολόγιο! Ώρες και μέρες δυνατής συγκίνησης: Περίοδοι της ζωής μου που θ' αξίζει να τις θυμάμαι ως τη στερνή μου πνοή. Σκέψεις κι' αιστήματα που κάποτε με σέρνανε σιμά τους άβουλος κι' ολόκληρα δοσμένον σ' αυτές. Πρόσωπα που διάβηκαν στη ζωή μου, άλλα για λίγον καιρό κι' άλλα μείνανε κοντά μου περισσότερο...

... όλ' αυτά και πόσα άλλα, πολλές φορές στάθηκαν η'Υλη πολλών σελίδων «ατομικών τετραδίων» μου που άλλα τάκαψα κι' άλλα τάσκισα σ' ώρες ψυχικής ταραχής ή λιγοθυμιάς...

...Συχνά μετανοιώνω που δεν έγραψα δέκα φορές περσότερα, που δεν τα φύλαξα για να φτάσουν ως την στερνή μέρα της ζωής μου κι' από κει στα χέρια της κορούλας μου."

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --