ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΑΚΙ...
Τετράδιο εργασιών για τους μαθητές της μουσικής προπαιδείας
ISBN 9789604584604

Έτος έκδοσης 2013
Τιμή:  9.75 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604584604

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 41955707

ΧΑΤΖΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ

Εισαγωγή

Το βιβλίο αυτό, είναι ένα μουσικό τετράδιο εργασίας που απευθύνεται στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας (προνήπια και νήπια) και έρχεται να συμπληρώσει το μάθημα της μουσικής προπαιδείας, που είναι κυρίως βιωματικό (τραγούδι, κίνηση, ακρόαση, δραματοποίηση, παίξιμο κρουστών οργάνων, μουσικό παιχνίδι κλπ).

Το πρώτο μέρος του αναφέρεται στους ήχους και στις κατηγορίες των μουσικών οργάνων. Το δεύτερο μέρος στη μουσική σημειογραφία: πεντάγραμμο, κλειδί του σολ, νότες, μουσικές αξίες. Το τρίτο μέρος στα χαρακτηριστικά του ήχου και στο χαρακτήρα της μουσικής. Τα παιδιά, μετά το βιωματικό μέρος του μαθήματος, δουλεύουν στην αντίστοιχη εργασία του βιβλίου. Αρχικά έρχονται σε επαφή με του μουσικό αντικείμενο και στη συνέχεια αναπτύσσουν τη λεπτή κινητικότητα, τη διάκριση και την ομαδοποίηση με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

Με τον τρόπο αυτό, το βιβλίο βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μουσική αντίληψη και τα φέρει σε επαφή με βασικά στοιχεία της μουσικής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εισαγωγή της η Μαρία Χατζούλη, «Η διδακτική εμπειρία μου έδειξε ότι στα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας (4 – 6 ετών) αρέσει πολύ να γράφουν ή να ζωγραφίζουν και η διαδικασία αυτή τα βοηθάει να μάθουν καλύτερα ότι έχουμε δουλέψει στο βιωματικό μέρος του μαθήματος. Ακόμη, τα παιδιά νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση όταν έχουν το δικό τους μουσικό βιβλίο με τις εργασίες όλης της χρονιάς συγκεντρωμένες. Το βιβλίο θα το κρατήσουν και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή στο μέλλον να το ξεφυλλίσουν για να θυμηθούν τα μουσικά όργανα, τις νότες και τις μουσικές έννοιες.»

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --