ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ

ΤΡΙΝΑΚΡΙΑ, Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΡΗ ΗΠΕΙΡΟΣ
Σικελία και Ήπειρος στη μεταπολεμική πεζογραφία
ISBN 9789604582853

Έτος έκδοσης 2013
Σελίδες: 264
Τιμή:  14.93 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604582853

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 12438429

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Περιεχόμενα
Εισαγωγή

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ", 26-04-2013

Σικελία και Ήπειρος, δύο γεμάτοι αντιφάσεις τόποι: απομονωτισμός, υπανάπτυξη, μετανάστευση, ιδιαίτερη αντίληψη της ταυτότητας, αλλά και πλούτος, παιδεία, υπερηφάνεια, πνεύμα υπεροχής.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί μία προσέγγιση συγκεκριμένων παραδειγμάτων από την πεζογραφική παραγωγή των Ηπειρωτών και των Σικελών μεταπολεμικών συγγραφέων.

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε τον «τόπο» από το «τοπίο» στη λογοτεχνική αναπαράσταση; Πώς υπηρετείται η «πολλαπλή τοπικότητα» στην αναπαράσταση του τόπου από το μυθιστόρημα; Πώς αναπαριστάται το «παλίμψηστο» του τόπου στο μυθιστορηματικό λόγο; Ερωτήματα που η συγγραφέας αναλύει , αποσαφηνίζοντας τις έννοιες του «χώρου», του «τόπου» και του «τοπίου», όπως τις προσδιορίζουν οι κοινωνικές εν γένει επιστήμες. Μέσω αυτών, προσδιορίζεται το «συλλογικό υποκείμενο της γραφής» ως παράγοντας της ιστορικότητας όπου τελικά εντάσσεται.

Παράλληλα, κατατίθεται σχεδίασμα με ιστορικά στοιχεία για τις δύο περιοχές, καθώς και της λογοτεχνικής τους παραγωγής κατά το 19ο και ειδικά τον 20ό αιώνα. Η διπλή αυτή ιστορική αναδρομή παρέχει στον αναγνώστη τα απαραίτητα ερμηνευτικά εργαλεία για την κατανόηση των υπό εξέταση κειμένων.

Η Κωνσταντίνα Γερ. Ευαγγέλου σπούδασε ιταλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Γραμματολογία, και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στο αντικείμενο της Κοινωνιολογίας της Λογοτεχνίας.

Αντικείμενο της ερευνητικής δραστηριότητας και της διδασκαλίας της είναι η ιταλική και ελληνική μεταπολεμική κυρίως λογοτεχνική παραγωγή, ιδωμένη υπό το πρίσμα της «κοινωνιολογικής ανάγνωσης». Εδώ και μερικά χρόνια ασχολείται ερευνητικά και με το χώρο της μεταναστευτικής λογοτεχνίας, πιο συγκεκριμένα με τη λογοτεχνική παραγωγή των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα και την Ιταλία από το 1991 και μετά.

Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας του ΑΠΘ.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --