ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ISBN 9789604583706

Έτος έκδοσης 2012
Σελίδες: 264
Τιμή:  16.92 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604583706

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 22770461

BRAD ION
Επιμ. Σπυρίδων Σφέτας

Περιεχόμενα
Εισαγωγή

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 13-07-2013

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχαν ουσιαστικά προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας. Το βασικό ζήτημα που είχε τεθεί προς διευθέτηση ήταν οι αποζημιώσεις που όφειλε να καταβάλει το ρουμανικό κράτος για την εθνικοποίηση των περιουσιών των

Ελλήνων της Ρουμανίας. Το ζήτημα αυτό ρυθμίστηκε κατά βάση και το 1956 οι ελληνορουμανικές διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν.

Από το 1966 Ελλάδα και Ρουμανία εγκαινίασαν την ανάπτυξη εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974) οι ελληνορουμανικές σχέσεις χαρακτηρίζονταν από εγκαρδιότητα. Τον Νοέμβριο του 1973 επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα ο Νικολάε Τσαουσέσκου. Ήταν η πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη αρχηγού ξένου κράτους στην Ελλάδα κατά τη δικτατορία. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου οδήγησαν σε ματαίωση της επίσκεψης. Στις Μυστικές συναντήσεις στην Ελλάδα, που καλύπτει την περίοδο 1973-1982, ο Ρουμάνος πρέσβης Ιόν Μπραντ περιγράφει με παραστατικότητα τη μετάβαση της Ελλάδας από τη δικτατορία στη δημοκρατία, την Κυπριακή τραγωδία, τη βαλκανική και ευρωπαϊκή πολιτική της

Αθήνας, την περαιτέρω εξέλιξη των ελληνορουμανικών σχέσεων κ.ά.

Η ζωή και το έργο του πρέσβη και ποιητή Ιόν Μπραντ

Ο Ιόν Μπραντ είναι ο πρωτότοκος γιος μιας αγροτικής οικογένειας εννέα παιδιών, γεννημένος το 1929 στην κεντρική Τρανσυλβανία.

To συγγραφικό του έργο που ξεκίνησε το 1947 περιλαμβάνει, τα τελευταία εξήντα χρόνια, ισάριθμα έργα ποίησης, πεζογραφίας, δραματουργίας, απομνημονεύματα και μεταφράσεις.

Σε ηλικία 24 ετών εξελέγη γραμματέας του παραρτήματος της Ένωσης Συγγραφέων του Κλουζ, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί μια σειρά αξιώματα στο χώρο των γραμμάτων μετά την αναχώρησή του για το Βουκουρέστι, μεταξύ των οποίων και του υφυπουργού Πολιτισμού στο διάστημα μεταξύ 1968-1973.

Όταν διορίστηκε πρεσβευτής της Ρουμανίας στην Ελλάδα σε ηλικία 44 ετών ήταν ο νεαρότερος μεταξύ των ομολόγων του στην Αθήνα. Παρέμεινε στη θέση του πρεσβευτή επί εννέα χρόνια και τρεις μήνες, έχοντας διατελέσει και κοσμήτορας του διπλωματικού σώματος μετά το Νίκο Κρανιδιώτη, διάσημο Κύπριο συγγραφέα και ποιητή.

Στη συνείδηση του ρουμανικού αλλά και του ελληνικού λαού ο Ιόν Μπραντ υπήρξε και παραμένει τόσο σημαντικός συγγραφέας αλλά και εμπνευσμένος και αποτελεσματικός διπλωμάτης που συνέβαλε στην ευόδωση των στόχων πολλών επισκέψεων υψηλού επιπέδου, κυρίως στο διάστημα κατά το οποίο η κατάρα του ‘σιδηρού παραπετάσματος’ εξακολουθούσε να κατατρέχει τους λαούς αυτής της βασανισμένης περιοχής.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --