ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Παίζοντας το χαρτί του Εθνικισμού
ISBN 9789604583454

Έτος έκδοσης 2012
Σελίδες: 352
Τιμή:  23.89 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604583454

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 22686030

ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Περιεχόμενα
Πρόλογος

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 03-06-2012
"The Athens Review of books", Αύγουστος 2012
Περιοδικός "ΔΙΑΒΑΖΩ", Ιούλιος - Αύγουστος 2012
Εφημερίδα "Η ΒΡΑΔΥΝΗ", 16-12-2012
Εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 13.04.2014

Αυτό το βιβλίο εξετάζει την έντονη αλληλεπίδραση της συμπεριφοράς κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, για να αναλύσει ένα από τα πιο σημαντικά φαινόμενα στη Δυτική Ευρώπη: την άνοδο των κομμάτων της ΄Ακρας Δεξιάς. Για να εξηγήσει τις διαφορές στην εκλογική απήχηση αυτών των κομμάτων, το βιβλίο εξετάζει πώς τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανησυχίες του κοινού για την εθνική ταυτότητα. Οι πολιτικοί των μεγάλων κομμάτων επέλεξαν να "παίξουν το χαρτί του εθνικισμού", δημιουργώντας ευκαιρίες για την είσοδο των κομμάτων της Άκρας Δεξιάς στο πολιτικό σύστημα. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μέσα ενημέρωσης έδωσαν υπερβολική προβολή σε αυτά τα κόμματα, επιτρέποντάς τους να κεφαλαιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες. Σε άλλες περιπτώσεις, τα αγνόησαν, εμποδίζοντάς την είσοδό τους στο πολιτικό σύστημα.

«Ο Αντώνης Έλληνας υπερβαίνει τις συμβατικές περιγραφές σχετικά με την επιτυχία και την αποτυχία της Άκρας Δεξιάς σε αυτό το εξαιρετικά γραμμένο βιβλίο. Πολλοί ακαδημαϊκοί προτείνουν ότι τα μέσα ενημέρωσης διαμορφώνουν την εξέλιξη αυτών των κομμάτων, αλλά ο Έλληνας δείχνει ακριβώς γιατί και πώς. Το επιχείρημά του ότι τα κόμματα της κυρίαρχης τάσης, πρώτα παίζοντας και αργότερα αποσύροντας το χαρτί του εθνικισμού, συμβάλλουν στην επιτυχία της Άκρας Δεξιάς είναι πρωτότυπο, πειστικό και ανησυχητικό. Και εξετάζοντάς το διαχρονικά, ο Έλληνας ξεπερνάει τις προσεγγίσεις που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα γεγονότα στο χρόνο, οι οποίες κυριαρχούν σε αυτό το τομέα μελέτης. Αυτό το βιβλίο –αυστηρό αλλά και ευαίσθητο ως προς το ιστορικό πλαίσιο– δεν θα επαναδιαμορφώσει μόνο τη γνώση μας για τα κόμματα της Άκρας Δεξιάς. Συνδέοντας το φαινόμενο της Άκρας Δεξιάς με ευρύτερα ζητήματα κομματικής πολιτικής, πολιτικής επικοινωνίας και εθνικισμού και μετανάστευσης, ο Έλληνας καταδεικνύει τη συνάφειά του για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της συγκριτικής πολιτικής γενικότερα.»

– David Art, Tufts University

«Ο αντίκτυπος των εθνικών μέσων ενημέρωσης στις εκλογικές τύχες των κομμάτων της Άκρας Δεξιάς είναι ένας κακώς παραμελημένος επεξηγηματικός παράγοντας στη βιβλιογραφία της πολιτικής επιστήμης. Η πρωτότυπη και καλά τεκμηριωμένη συγκριτική-ιστορική ανάλυση του Έλληνα για τέσσερις χώρες της Δυτικής Ευρώπης καλύπτει αυτό το κενό με εξαιρετικό τρόπο, καταδεικνύοντας πώς τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να ασκήσουν σημαντική επιρροή στην πορεία των ακροδεξιών κομμάτων σε μια κρίσιμη φάση της εξέλιξής τους. Αυτό το εξαιρετικό βιβλίο θα αποτελέσει σημαντικό ανάγνωσμα για μελετητές της ακροδεξιάς τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη.»

– Giovanni Capoccia, University of Oxford

«Ο Αντώνης Έλληνας προσφέρει μια πρώτης τάξης ανάλυση της Άκρας Δεξιάς στη Δυτική Ευρώπη. Η υποστήριξη της Άκρας Δεξιάς στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες και η ακαδημαϊκή προσοχή έχει αυξηθεί ανάλογα. Η εστίαση στην εμπειρική μελέτη στο Τα Μέσα Ενημέρωσης και η Άκρα Δεξιά στη Δυτική Ευρώπη είναι επομένως ταυτόχρονα πρακτικής και ακαδημαϊκής σημασίας. Ωστόσο, πιο σημαντικό είναι ότι παρόλο που υπάρχει ήδη ογκώδης βιβλιογραφία σχετικά με αυτό το θέμα, ο Έλληνας δίνει μια φρέσκα ματιά στο θέμα, τονίζοντας πολιτικές αντί για κοινωνιολογικές και οικονομικές μεταβλητές.»

– Sheri Berman, Barnard College, Columbia University

Ο Αντώνης Α. Έλληνας είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Princeton University Και πτυχίου (BA) από το Hamilton College. Εκτός από το The Media and the Far Right in Western Europe (Cambridge, 2010), έχει επίσης γράψει το The European Commission and Bureaucratic Autonomy (Cambridge, 2012, με τον Ezra Suleiman).

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --