ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ, ΔΙΚΑΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ISBN 9789604583249

Έτος έκδοσης 2011
Σελίδες: 256
Τιμή:  17.92 €  Εξαντλημένο

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604583249

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 12931592

ΜΑΡΒΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΜΕΝΤΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Περιεχόμενα
Εισαγωγή
Επίλογος

Έγραψαν για το βιβλίο:
Περιοδικό "PSYCHOLOGIES", 01-03-2012

Σκοπός του παρόντος βιβλίου είναι να θέσει υπό αμφισβήτηση τις θεωρητικές και μεθοδολογικές λογικές που κυριαρχούν στην κοινωνική ψυχολογία, αναμοχλεύοντας την συζήτηση για θέματα που συνήθως αποσιωπούνται και που αφορούν την συχνά άρρηκτη ιδεολογική εμπλοκή του εν λόγω κλάδου με την βαρβαρότητα της καθεστηκυίας τάξης. Απαλλαγμένο από τον επιστημονισμό και την φαντασίωση της δήθεν «αντικειμενικότητας» που ηγεμονεύει στον χώρο, το βιβλίο προτείνει μία κινηματική κοινωνική ψυχολογία ‘ανατρεπτικής επίθεσης’ που δημιουργεί σημεία συναρμογής για ευρήματα και προσεγγίσεις από τις κατακερματισμένες κοινωνικές επιστήμες και στοχεύει στην κατανόηση και τον ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του ψυχο-κοινωνικού.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία θαυμάσια ανατροπή της κοινωνικής ψυχολογίας και καταδεικνύει με ακρίβεια πως μία αυθεντικά κοινωνική κοινωνική ψυχολογία πρέπει να αποτελεί και η ίδια μέρος της ιστορικής διαδικασίας της ανατροπής αυτού που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να γνωρίσουμε κάτι περισσότερο για τον κόσμο και πώς να τον αλλάξουμε.

Ian Parker, Καθηγητής Ψυχολογίας, Manchester Metropolitan University, UK

Επιτέλους μία κοινωνική ψυχολογία που άξια φέρει αυτόν τον τίτλο. Ο τόμος αυτός δεν παίρνει απλώς σοβαρά τον ουσιαστικά αμφισβητούμενο χαρακτήρα του κλάδου της κοινωνικής ψυχολογίας, αλλά μας δείχνει πώς να αναδιαμορφώσουμε το περιεχόμενό του έτσι ώστε να έχει πράγματι σημασία.

Henderikus Stam, Professor of Psychology, University of Calgary, Canada

Αρκετές εκδοχές της κοινωνικής ψυχολογίας σηκώνουν φράγματα και αποκλείουν κοινωνιολόγους όπως εμένα που επιθυμούν να ασκούν το έργο τους κοντά στις καθημερινές ζωές και το βίωμα των ανθρώπων. Ορίστε εδώ ένα αξιόλογο και συναρπαστικό βιβλίο που διευρύνει το πεδίο και το συνδέει με το είδος του κοινωνιολογικού έργου που εγώ ασκώ και διδάσκω.

Dorothy E Smith, επίτιμη καθηγήτρια κοινωνιολογίας και σπουδών ισότητας, OISE/University of Toronto, Canada

Μία εντυπωσιακή προσέγγιση που θέτει τα θεμέλια για μια ριζοσπαστική επανατοποθέτηση του κλάδου. Είναι ένα απαραίτητο βιβλίο για όλους όσους επιδιώκουν να απελευθερώσουν τις κοινωνικές επιστήμες και να διαμορφώσουν έναν νέο τρόπο κατανόησης της σύστασης των κοινωνικών υποκειμένων και της κοινωνικής ζωής.

Siliva Federici, επίτιμη καθηγήτρια πολιτικής φιλοσοφίας, University of Hofstra, New York

Πρόκειται για ένα βιβλίο αντίδοτο απέναντί στην τυφλή εμπλοκή της κυρίαρχης κοινωνικής ψυχολογίας με τα ηγεμονικά ιδεολογικά συστήματα. Το βιβλίο αυτό δείχνει το δρόμο προς μία κοινωνική ψυχολογία η οποία μπορεί να συνοδεύει και να συνεισφέρει ενεργά στα κινήματα που στοχεύουν στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Tod Sloan, Professor, Department of Counseling Psychology, Portland, Oregon, USA

Αυτό το βιβλίο επιδιώκει να αποκαταστήσει τo έλλειμμα της κυρίαρχης ψυχολογίας που οφείλεται στην τυφλή αφοσίωσή της στον ατομικισμό, δηλαδή την ανεπάρκειά της να συλλάβει τον ψυχισμό ως συγκροτούμενο διαμέσου και εντός των κοινωνιακών σχέσεων. Ως εκ τούτου αξίζει της προσοχής όλων εκείνων που ενδιαφέρονται για μια ολοκληρωμένη κατανόηση της ανθρώπινης ψυχολογίας.

Charles Tolman, Professor Emeritus of Psychology at the University of Victoria, Victoria, BC, Canada

Ο Αθανάσιος Μαρβάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής κλινικής κοινωνικής ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

Ο Μιχάλης Μεντίνης διδάσκει κοινωνική ψυχολογία στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και στο Οικονομικό Κολλέγιο Αθηνών (BCA).

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --