ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Από το Ανατολικό Μπλοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση
ISBN 9789604582976

Σελίδες: 304
Τιμή:  17.92 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604582976

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 12294538

BAEVA ISKRA
KALINOVA EVGENIA

Δείτε τα περιεχόμενα του βιβλίου
Διαβάστε τον πρόλογο του Γιώργου Χρηστίδη και την εισαγωγή των συγγραφέων

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", 04-06-2011
Εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ", 23-10-2011

Το παρόν βιβλίο είναι μια μελέτη για τη σύγχρονη βουλγαρική ιστορία, γραμμένη από βούλγαρους ιστορικούς.

Η Iskra Baeva και η Evgenia Kalinova, ιστορικοί του τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστήμιου της Σόφιας, έγραψαν ένα βιβλίο που ξεκινάει από το 1989 και καλύπτει τις εξελίξεις στη Βουλγαρία μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 2007.

Όπως θα περίμενε κανείς, και όπως υπογραμμίζεται και στην εισαγωγή του βιβλίου, η περίοδος της σύγχρονης βουλγαρικής ιστορίας, και ιδιαίτερα η περίοδος του «υπαρκτού σοσιαλισμού», έχει αποτελέσει μετά το 1989 αντικείμενο έντονης ιδεολογικής αντιπαράθεσης, τόσο για την κοινότητα των βουλγάρων ιστορικών όσο και για την ευρύτερη βουλγαρική κοινωνία. Σε συνάρτηση μάλιστα και με τις γενικότερες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο γύρω από μια ανεπιφύλακτη καταδίκη του «κομμουνισμού», κομμάτι των πολιτικών δυνάμεων της Βουλγαρίας, που έχει ασκήσει εξουσία μετά το 1989, έχει επιχειρήσει να επιβάλλει και στους ιστορικούς μια ισοπεδωτικά αρνητική αποτίμηση της περιόδου εκείνης.

Οι συγγραφείς δεν αποδέχονται μια εκ των προτέρων, «άνευ όρων», καταδίκη της, επιχειρώντας αντίθετα να κάνουν μια κριτική ανάλυση των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και διπλωματικών εξελίξεων που διαδραματίστηκαν στη Βουλγαρία τη συγκεκριμένη περίοδο.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --