ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ISBN 9789604582983

Σελίδες: 528
Τιμή:  27.87 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604582983

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 22685379

MUDDE CAS

Περιεχόμενα
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση
Πρόλογος του συγγραφέα

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ", 30-11-2011
Εφημερίδα "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ", 15-12-2011
Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 18-12-2011
Περιοδικό "THE BOOKS' JOURNAL", Δεκέμβριος 2011
Περιοδικό "The Books' Journal", Φεβρουάριος 2012
Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 12-05-2012
Περιοδικό "THE BOOKS' JOURNAL", Φεβρουάριος 2012

Το βιβλίο αυτό του Cas Mudde είναι μια από τις σημαντικότερες μελέτες για το φαινόμενο της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, δεδομένου ότι τα κόμματα αυτά έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε πολλές χώρες, τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη. Ο συγγραφέας αναλύει σε βάθος την κομματική οικογένεια στην Ευρώπη και προτείνει ως πλέον δόκιμη ονομασία, αντί για ακροδεξιά, τον όρο λαϊκιστική ριζοσπαστική δεξιά.

Ο Cas Mudde εξετάζει όλες τις πλευρές του φαινομένου των λαϊκιστικών ριζοσπαστικών δεξιών κομμάτων και εντοπίζει τις ανησυχητικές πλευρές των αιτίων που οδηγούν στην εκλογική της επιτυχία. Παράλληλα καταρρίπτει την άποψη που επικρατούσε για πολλά χρόνια ότι τα κόμματα αυτά είναι διάττοντες αστέρες στο πολιτικό στερέωμα των φιλελεύθερων Ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

Ως ελάχιστο κοινό παρανομαστή των κομμάτων αυτών ο συγγραφέας θεωρεί το χαρακτηριστικό του νατιβισμού, ένα συνδυασμό ξενοφοβίας και εθνικισμού, τον οποίο ορίζει ως εξής: «είναι η ιδεολογία που υποστηρίζει ότι τα κράτη θα έπρεπε να κατοικούνται αποκλειστικά από μέλη της αυτόχθονης ομάδας («του έθνους») και ότι τα μη αυτόχθονα στοιχεία (πρόσωπα και ιδέες) απειλούν θεμελιωδώς την ομοιογένεια του έθνους κράτους». Στην πλήρη έκφρασή τους, τα λαϊκιστικά ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα εκτός από το νατιβισμό έχουν δύο επιπρόσθετα ιδεολογικά χαρακτηριστικά: τον αυταρχισμό και το λαϊκισμό.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή μελέτη η οποία κυκλοφόρησε αρχικά στην αγγλική γλώσσα από το Cambridge University Press και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες. Στο βιβλίο απονεμήθηκε το βραβείο του Καλύτερου Επιστημονικού Βιβλίου από το περιοδικό Choise και το περιοδικό της Βρετανικής Ένωσης Πολιτικών Επιστημών, Political Studies Review, αφιέρωσε ειδικό τεύχος στο βιβλίο.


MUDDE CAS
Ο Cas Mudde είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Georgia και στο Κέντρο Ερευνών για τον Εξτρεμισμό (Centre for Research on Extremism – C-REX) στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --