ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΒΕΡΣΟ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ISBN 9789604582822

Έτος έκδοσης 2010
Σελίδες: 296
Τιμή:  18.08 €  
eBOOK: 10.99 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604582822

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 12288513

ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Δείτε τα περιεχόμενα
Διαβάστε τον πρόλογο του Γιάννη Βούλγαρη
Διαβάστε το εισαγωγικό σημείωμα του Πέτρου Παπασαραντόπουλου
Ενδεικτικό κεφάλαιο του βιβλίου

Ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος μιλάει για το βιβλίο του

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ", 12-12-2010
Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", 23-12-2010
Περιοδικό "ΔΙΑΒΑΖΩ", Ιανουάριος 2011
Εφημερίδα "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ", 13-01-2011
Περιοδικό "The Books' Journal", Ιούνιος 2011
Περιοδικό "ΠΛΑΤΕΙΑ", Ιούνιος 2011
Εφημερίδα "ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ', 03-06-2011
Εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", 09-06-2011
Εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ", 12-06-2011
Εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ", Ιούνιος 2011
Εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, LIVE", 10-07-2011
Περιοδικό
Περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ, Ιούνιος 2011

Τραβέρσο ανάποδο - πορεία προς το Βοριά

Τράβα μπροσιά - ξοπίοω εμείς - και μη σε μέλλει.

Νίκος Καββαδίας, από τη συλλογή Πούσι, 1947

«Τραβέρσο» είναι ένας ναυτικός όρος που σημαίνει πορεία κόντρα στη διεύθυνση του ανέμου για να αποφύγει το πλοίο τα χτυπήματα των κυμάτων στα πλευρά του. Είναι μία πορεία που παίρνουν τα καράβια με όλη την ισχύ των μηχανών τους όταν κάθε άλλη πλεύση είναι επικίνδυνη.

Το Πολιτικό Τραβέρσο είναι μία συλλογή κειμένων, από το 1989 έως το 2010, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους ότι βρίσκονται στον αντίποδα των ιδεών και των απόψεων που κυριάρχησαν στη ελληνική κοινωνία, κατά την περίοδο Ύστερης Μεταπολίτευσης. Με αυτή την έννοια μπορούν να θεωρηθούν ωs απόψεις αιρετικές για τη χρονική περίοδο που διατυπώθηκαν, άσχετα από την εκ των υστέρων αποδοχή τους, όπως έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις.

"... η πολιτική παράδοση στην οποίο εντάσσεται ο Συγγραφέας συνιστούσε μια διαφορετική εκδοχή τηs μεταπολιτευτικής Ελλάδας, εν πολλοίς μια χαμένη δυνατότητα ως npos το παρελθόν, αλλά μια ελπίδα για το μέλλον, για να βγει η πατρίδα μας από το σημερινό αδιέξοδο. Στην παρούσα λοιπόν συγκυρία, το πολιτικό τραβέρσο δεν αρμενίζει μόνο κόντρα στην «ύστερη μεταπολίτευση», αλλά κόντρα στην Ελλάδα της χρεοκοπίας...

...Ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος εικονογραφεί την διττή προοπτική της χώρας καταφεύγοντας στον Ιανό. Η Ελλάδα σαν άλλος lavός έχει δύο πρόσωπα «του συντηρητισμού και του αναχρονισμού» από τη μία, της δημοκρατικής, ορθολογικής και εξωστρεφούς κουλτούρας από την άλλη. Από την αντιπαράθεση των δύο εξαρτάται η εθνική προοπτική. Ο Συγγραφέας όμως αυξάνει στο μέγιστο την ένταση: σε περιόδους όξυνσης τα δύο πρόσωπα, οι δύο Ελλάδες, συγκρούονται με όρους «πολιτισμικού πολέμου» (cultural war) και όχι απλής ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης..."

Γιάννης Βούλγαρης


ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
Ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος γεννήθηκε το 1955 στην Καλαμάτα. Χημικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του «Ρήγα Φεραίου» και της συντακτικής επιτροπής του «Θούριου» στη μεταπολίτευση του 1974. Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΦΕΑΠΘ και μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ την ίδια περίοδο. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Αυγή, Εγνατία, Θεσσαλονίκη και στο περιοδικό Αντί. Ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Παρατηρητής, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Θεσσαλονίκης Ράδιο Παρατηρητής και του λογοτεχνικού περιοδικού Παρατηρητής. Υπεύθυνος εκδόσεων στον εκδοτικό οίκο Επίκεντρο. Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe, CDRSEE) και γενικός γραμματέας της «Ένωσης για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια». Διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Balkan Horizons. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Λούτσιο Κολέτι Για το νεαρό Μαρξ (εκδόσεις Οδυσσέας 1977), έχει επιμεληθεί και προλογίσει τον συλλογικό τόμο ΠΑΣΟΚ και εξουσία (εκδόσεις Παρατηρητής 1980), το Λεωνίδας Κύρκος εκ Βαθέων (εκδόσεις Επίκεντρο 2009), το Cas Mudde Λαϊκιστικά Ριζοσπαστικά Δεξιά Κόμματα στην Ευρώπη (εκδόσεις Επίκεντρο 2011) και πολλά άλλα. Έγραψε το Πολιτικό Τραβέρσο στην Ύστερη Μεταπολίτευση (εκδόσεις Επίκεντρο 2010), το Μύθοι και Στερεότυπα της Ελληνικής Κρίσης (εκδόσεις Επίκεντρο 2012) και το Εξτρεμισμός και πολιτική βία στην Ελλάδα –Το Bing Bang της Χρυσής Αυγής (εκδόσεις Επίκεντρο 2014).
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --