ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ
ISBN 9789606647864
[παλαιό 9606647862]

Έτος έκδοσης 2006
Τιμή:  27.56 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9606647862

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15027

PASSET RENE
Πρόλογος: Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου Μετάφραση: Αλκινόη Λάλα

Εφημερίδα ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 15-11-2009

Έγραψαν για το βιβλίο:
Ιστοσελίδα "paratiritis-news.gr", 30-08-2019 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση

Ο Γάλλος καθηγητής Rene Passet στο βιβλίο του αυτό ασκεί κριτική στις θεωρίες της νεοφιλελεύθερης οικονομικής σκέψης της εποχής μας. Με τρόπο συστηματικό αποδομεί τις θέσεις του σύγχρονου νεοφιλελευθερισμού αποδεικνύοντας ότι είναι λαθεμένες τόσο οι θεωρητικές του παραδοχές, όσο και οι καταληκτικές του διαπιστώσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Passet οι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού θέλουν να αποκαλούνται φιλελεύθεροι γιατί έχουν ανάγκη από ένα έμβλημα και έναν κοινωνικό λόγο. Στην πραγματικότητα αναγορεύουν την ανεξέλεγκτη πλεονεξία και την κερδοσκοπία σε βασικές αρετές του οικονομικού συστήματος συγχέοντας τον κυνισμό των ισχυρών με την ελεύθερη επιδίωξη των προσωπικών συμφερόντων. Η οικονομική τους σκέψη όμως, είναι καταδικασμένη να απαντά στα ερωτήματα της εποχής μας με λύσεις από το παρελθόν. Όχι μόνο δεν είναι διαχρονική όπως ισχυρίζονται αλλά αποτελεί πνευματικό απολίθωμα.

Ο συγγραφέας προσπαθεί να προσεγγίσει κριτικά και να κατανοήσει τις αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη μας προκειμένου να καταδείξει πιθανούς δρόμους δράσης. Θεωρώντας ότι υποκείμενο της ιστορίας είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αρκεί να αποκτήσουν συνείδηση της δύναμής τους, προσανατολίζει τον αναγνώστη σε λύσεις που διαμορφώνουν ένα συνεκτικό σύνολο και δεν είναι μια σειρά από συνταγές. Προτείνει το βιβλίο του ως ένα εργαλείο ανάγνωσης, επεξεργασίας και κατανόησης των αλλαγών που συντελούνται με στόχο τη δημιουργία ενός κόσμου με περισσότερη αλληλεγγύη.

Κλείνοντας την εισαγωγή στο βιβλίο του ο καθηγητής Passet δηλώνει αισιόδοξα: «Ας μη θεωρήσουμε ότι αυτός ο κόσμος στον οποίο η οικονομική λογική επιβάλλει τους νόμους της παντού, διαβρώνει τα πάντα και αλλοιώνει το νόημα των πραγμάτων, είναι ένας κόσμος απαραίτητος. Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μας. Σχεδόν τον αγγίζουμε. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε την υπόσχεση πραγματικότητα».

Ο Rene Passet, από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του κινήματος εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, είναι εξειδικευμένος στην οικονομία της ανάπτυξης και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την παγκοσμιοποίηση και τις εναλλακτικές μορφές οικονομικής ανάπτυξης. Ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας των Δέκα», μεγάλων σύγχρονων διανοητών της Ευρώπης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Edgard Morin και Κορνήλιος Καστοριάδης.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --