ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ISBN 9789604582457

Σελίδες: 432
Τιμή:  19.27 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604582457

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15150

(Επ.) ΤΣΙΛΙΜΕΝΗ ΤΑΣΟΥΛΑ

Η Εισαγωγή του βιβλίου από την επιμελήτρια Τασούλα Τσιλιμένη

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "Ο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ", 27-03-2010
Περιοδικό "ΔΙΑΒΑΖΩ", τεύχος Απριλίου 2010
Περιοδικό "INDEX" τεύχος Απριλίου 2010
Περιοδικό "INDEX" τεύχος Απριλίου 2010
Εφημερίδα "΅ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 16-05-2010
Εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", 28-04-2010
Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 11-06-2010

Από τότε που πρωτοεκδόθηκαν βιβλία και περιοδικά για νεαρούς αναγνώστες, η παιδική λογοτεχνία υπερβαίνει γλωσσικά και πολιτισμικά σύνορα, και δημοφιλή παιδικά βιβλία μεταφράζονται σε όλο τον κόσμο.

Η Emer O'Sullivan εξετάζει την ιστορία της συγκριτικής μελέτης της παιδικής λογοτεχνίας, από τον ενθουσιώδη διεθνισμό της μεταπολεμικής περιόδου, ο οποίος ξεκίνησε από την ιδέα μιας υπερ-εθνικής παγκόσμιας δημοκρατίας της παιδικότητας, στη σύγχρονη συγκριτική κριτική ανάλυση. Αντλώντας από την ακαδημαϊκή και λογοτεχνική παραγωγή πολλών πολιτισμών και γλωσσών, σκιαγραφεί τις αλληλένδετες περιοχές που δομούν το πεδίο της συγκριτικής παιδικής λογοτεχνίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνει τη μελέτη της μετάδοσης και πρόσληψης της λογοτεχνίας, καθώς και τη μελέτη της διακειμενικότητας, της διαμεσικότητας και της εικόνας. Με αυτό τον τρόπο, παρέχει την πρώτη συνοπτική ανασκόπηση αυτού του νέου ερευνητικού πεδίου. Το βιβλίο συνδέει επίσης την αφηγηματολογία με τη μεταφρασεολογία, αναπτύσσοντας ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερα αξιόλογο επικοινωνιακό μοντέλο της μετάφρασης.

Εξετάζοντας προσεκτικά τα κλασικά παιδικά βιβλία, τον κανόνα (canon) και την παγκόσμια παιδική λογοτεχνία, το Συγκριτική Παιδική Λογοτεχνία αποκαλύπτει ότι αυτή η περιοχή της λογοτεχνίας δεν είναι τόσο αυθεντικά διεθνής όσο υποθέτουμε πως είναι. Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί από όσους ενδιαφέρονται για τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης για την λογοτεχνία και τον πολιτισμό των παιδιών.

Η Emer O'Sullivan είναι καθηγήτρια Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο του Lüneburg, στη Γερμανία. Το βιβλίο της Kinderliterarische Komparatistik, πάνω στο οποίο είναι βασισμένο το παρόν βιβλίο, βραβεύθηκε το 2001 με το βραβείο εξαίρετης έρευνας της International Research Society for Children's Literature.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --