ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ
ISBN 9789604581795

Σελίδες: 260
Τιμή:  48.69 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604581795

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 14976

ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
ΠΟΥΠΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από τις φωτογραφίες του λευκώματος

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 1-2-2009
Εφημερίδα ΒΙΒΛΙΕΜΠΟΡΙΚΗ, Μέρτιος 2009
Εφημερίδα "Ο ΧΡΟΝΟΣ", 16-04-2010

Το «Εορδαίας εγκώμιον» είναι ένα πλούσιο φωτογραφικό λεύκωμα που προβάλλει το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία, τους οικισμούς, τις πολιτισμικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της Εορδαίας, μιας μεγάλης περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας που έχει ως διοικητικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο την πόλη της Πτολεμαΐδας.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Πούπη και το εκτενές κείμενο, που δίνει το φυσικό και πολιτισμικό πλαίσιο και την ιστορική εξέλιξη της περιοχής, είναι του δημοσιογράφου-συγγραφέα Χρίστου Ζαφείρη.

Η Εορδαία, που είναι πατρίδα του επιφανούς στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πτολεμαίου του Λάγου, πέρα από τις φυσικές ομορφιές έχει δώσει και πολλά παλαιοντολογικά και αρχαιολογικά ευρήματα, που προβάλλουν την πολιτισμική πορεία των αρχαίων Μακεδόνων και φωτίζουν την πλούσια ιστορία της περιοχής.

«Ως γεωγραφική ενότητα -σημειώνει ο Χρ. Ζαφείρης- η Εορδαία συμπυκνώνει τη γεωφυσική ποικιλία πεδινών εκτάσεων, ήρεμων λιμνών και όμορφων βουνών από τα οποία αντλεί το κλέος η τοπική ιστορία. Είναι οι ορεινοί χώροι του Άσκιου, του Βιτσίου και του Βερμίου, όπου κρατήθηκε διαχρονικά η γλώσσα και η πίστη και σήμερα στολίζουν και ανανεώνουν με την αέρια ανακύκλωση τον βεβαρημένο από τις καμινάδες του λιγνίτη κάμπο».

Η φωτογραφική ματιά του Γιώργου Πούπη αποτυπώνει με καλλιτεχνική ευαισθησία την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας σε όλες τις εποχές του χρόνου. Τους ορεινούς όγκους, τις πεδινές εκτάσεις και τις γεωργικές δραστηριότητες του κάμπου της Εορδαίας, τις αστικές όψεις της Πτολεμαΐδας, τα πανηγύρια, τα μουσεία και τις πολιτιστικές υποδομές της πόλης, γραφικά χωριά, τα ιστορικά μοναστήρια της, την περιπέτεια του ηλεκτρισμού με τα λιγνιτωρυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της περιοχής.

Το «Εορδαίας Εγκώμιον», υπογραμμίζει στο εισαγωγικό σημείωμα ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας, Γρηγόρης Τσιούμαρης, «προβάλλει τις πολιτισμικές και περιβαλλοντικές αξίες και ομορφιές της Εορδαίας. Οι συμπολίτες και φίλοι επισκέπτες μας θα ανακαλύψουν μέσα από αυτό τους κρυμμένους θησαυρούς της Εορδαίας και της Πτολεμαΐδας και θα δουν το πραγματικό πρόσωπο της περιοχής μας».


ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
Ο Χρίστος Ζαφείρης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας δώδεκα βιβλίων ιστορικής έρευνας για την Θεσσαλονίκη, τον περιφερειακό ελληνισμό και ελληνικούς τόπους. Γεννήθηκε στην Κρανιά Ελασσόνας το 1945 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Α.Π.Θ. Εργάστηκε στο Ραδιόφωνο, την Τηλεόραση και τον Τύπο ως συντάκτης και διευθυντικό στέλεχος. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ντοκιμαντέρ, ως ερευνητής και σεναριογράφος, σε θέματα για τη Θεσσαλονίκη και τον μείζονα ελληνισμό. Είναι συγγραφέας δώδεκα βιβλίων ιστορικής έρευνας για τη Θεσσαλονίκη, τον περιφερειακό ελληνισμό και ελληνικούς τόπους. Το 2005 πήρε το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση, κορυφαίο δημοσιογραφικό βραβείο της χώρας, και διατέλεσε μέλος διοικητικών συμβουλίων του δημοσιογραφικού κλάδου και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης.
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --