ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΣΕΠ

ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΙΙΙ
ISBN 9789606647147
[παλαιό 9606647145]

Τιμή:  19.08 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9606647145
Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 14918

ΛΥΠΟΥΡΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Δημήτρης Λυπουρλής είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το βιβλίο αυτό έχει ως θέμα τη συντακτική δομή του νεοελληνικού λόγου. Ο καθηγητής Δημήτρης Λυπουρλής, ασχολείται εδώ με ορισμένα από τα πιο βασικά θέματα της νεοελληνικής σύνταξης.

Ξεκινώντας από την αρχή ότι η θέση που πρέπει να έχει στον λόγο η κάθε λέξη και ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίζονται οι σχέσεις της με τις άλλες διπλανές λέξεις, αποτελούν φυσικό κτήμα του φυσικού ομιλητή, ο συγγραφέας βοηθά τον αναγνώστη στο να ξεπεράσει τον φόβο με τον οποίο συνήθως αντιμετωπίζεται η μάθηση της σύνταξης των λέξεων.

Η σχέση των λέξεων νοείται ως μια σχέση που παρακολουθεί και εφαρμόζει τους κανόνες της λογικής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λυπουρλή αυτό που λέμε «συντακτικό» δεν είναι, στην πραγματικότητα, παρά η περιγραφή και η επιβεβαίωση μιας φυσικής μας γνώσης.

Ο αναγνώστης διαβάζει για τη λειτουργία των λέξεων μέσα στο λόγο, τη θέση της κάθε λέξης μέσα σ’ αυτόν αλλά και για τη σχέση στην οποία βρίσκονται οι λέξεις η μια με την άλλη.

Μέσα από τις ενότητες του βιβλίου η εξοικείωση με τους συντακτικούς όρους και κανόνες γίνεται με απλό και κατανοητό τρόπο με τη χρήση πολλών παραδειγμάτων από την καθημερινή ζωή.

Τα κείμενα αυτού του τόμου στηρίζονται σε υλικό εκπομπών του συγγραφέα στο «Ράδιο Παρατηρητής».

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --