ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ISBN 9789604581788

Σελίδες: 290
Τιμή:  45.64 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604581788

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15047

ΛΥΠΟΥΡΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Ακούστε την παρουσίαση του βιβλίου

Έγραψαν για το βιβλίο:
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, Δεκέμβριος 2008
Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 14-12-2008
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, 17-12-2008
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, 12-12-2008
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, Ιανουάριος 2009
Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 25-2-2009
Εφημερίδα ΚΕΝΤΡΙ, 28-2-2009
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 1-3-2009
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, Μάρτιος 2009
Περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, Μάρτιος 2009
Περιοδικό "INDEX", τεύχος Απριλίου 2010
Περιοδικό "THE CYPRUS HEALTH JOURNAL", Ιανουάριος 2012

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα είδος αποκάλυψης για τον αναγνώστη, αφού φανερώνει ότι οι αρχαίοι μεγάλοι μας πρόγονοι καταγίνονται –πέρα από την ποίηση και τη φιλοσοφία, πέρα από την ιστοριογραφία και τη ρητορεία– και με προβλήματα της καθημερινής ζωής του ανθρώπου: με το σπάσιμο του ποδιού, με τον πόνο της κοιλιάς, με την αγωνία του αρρώστου να μάθει αν θα γίνει καλά ή θα πεθάνει.

Ο Δημήτρης Λυπουρλής, σ’ αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον λεύκωμα, παρουσιάζει την πορεία που ακολούθησε στον ελληνικό χώρο, από τον Όμηρο ως τον Ιπποκράτη, η σύλληψη των εννοιών «υγεία», «νόσος», «ίαση», παρακολουθώντας συστηματικά πλήθος αρχαίων γραμματειακών πηγών και χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα πλούσιο αρχαιολογικό και άλλο εικονογραφικό υλικό.

Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πρώτα μια καθαρά θεοκρατική σύλληψη των τριών αυτών εννοιών, για να χαρεί στη συνέχεια - παρακολουθώντας τα πρώτα φανερώματα της φιλοσοφικής σκέψης - το γοητευτικό πέρασμα από τη θεοκρατική στη φιλοσοφική τους σύλληψη.

Το πέρασμα σε μια «επιστημονικότερη» σύλληψη των τριών εννοιών σημαδεύτηκε στην ιστορία της ιατρικής τέχνης με το όνομα του Ιπποκράτη, του «πατέρα», όπως ονομάστηκε, αυτής της τέχνης. Ο αναγνώστης, με την παρουσίαση χαρακτηριστικών ενοτήτων από τα σημαντικότερα από τα έργα που έφτασαν ως εμάς με το όνομα του Ιπποκράτη, αντιλαμβάνεται γιατί ο Ιπποκράτης κρίθηκε άξιος του τιμητικότατου αυτού επωνυμίου.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο δουλειάς για τους αρχαιογνώστες στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο στο σύνολο των εκφάνσεών του. Είναι χρήσιμο επίσης για τους γιατρούς, αφού τα αρχαία ελληνικά κείμενα που παρουσιάζονται στο βιβλίο πραγματεύονται θέματα της δικής τους επιστήμης. Μπορεί, τέλος, να αποδειχθεί χρήσιμο σε κάθε καλλιεργημένο άνθρωπο που θέλει να έχει σωστές πληροφορίες πάνω στο θέμα των αρχών και της πρώτης μεγάλης περιόδου ακμής της αρχαίας ελληνικής ιατρικής.

Ο Δημήτριος Λυπουρλής είναι ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --