ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΩΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ
ISBN 9789604581757

Σελίδες: 390
Τιμή:  25.36 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604581757
Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 14999

(Επ.) ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Κ.
ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 14-12-2008
Περιοδικό "INDEX", τεύχος Ιουνίου 2010
Περιοδικό

Αντικείμενο αυτού του βιβλίου είναι η συνεργασία Ελλάδας-ΠΓΔΜ και οι ποικίλες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των κρατών αυτών στις ευρύτερες περιοχές των συνόρων τους.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, από κορυφαίους στο είδος τους επιστήμονες, στα πλαίσια προγράμματος, που στόχο είχε τη διεύρυνση της συνεργασίας των δυο χωρών σε συγκεκριμένα πεδία δράσης και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στη γείτονα χώρα για τους θεσμούς, τα όργανα και τις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πρώτη έρευνα παρουσιάζονται αναλυτικά τα ΜΜΕ στις περιοχές Φλώρινας, Καστοριάς, Πριλάπου και Μοναστηρίου, δύο ζεύγη πόλεων που έχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ τους.

Η επόμενη μελέτη ασχολείται με το πλαίσιο και τις πολιτικές προστασίας και διαχείρισης του οικιστικού και πολιτισμικού αποθέματος στην ΠΓΔΜ καθώς και με τον παραμεθόριο πολιτισμό των δύο χωρών.

Η τρίτη έρευνα αναφέρεται στο επίπεδο της οικονομικής περιφερειακής ανάπτυξης και διασυνοριακής συνεργασίας στην παραμεθόριο ζώνη των δύο κρατών, ενώ στην τέταρτη, αξιολογείται η διασυνοριακή συνεργασία τοπικών φορέων και αρχών (ΟΤΑ, επιμελητήρια και ΜΚΟ) του Νομού Φλώρινας και του Δήμου Μοναστηρίου.

Τις νομικές διαστάσεις της διμερούς διαφορά Ελλάδας-ΠΓΔΜ ως προς την ονομασία της εξετάζει η επόμενη μελέτη, περιγράφοντας την πορεία των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ από το 1991 έως σήμερα.

Τέλος, η έκτη έρευνα, μετατοπίζει τον ερευνητικό φακό στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, μελετώντας τη διεθνοτική συνύπαρξη και το καθεστώς προστασίας των μειονοτικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο, μακριά από εύκολους αφορισμούς, συμβάλει μέσα από τις επιστημονικές έρευνες που παρουσιάζονται σ’ αυτό, στη συζήτηση που είναι ανοιχτή εδώ και χρόνια, για τις σχέσεις των δύο κρατών, τις διαφορές τους αλλά και αυτά που τα ενώνουν, καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ευρύτερη συνεργασία τους.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --