ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΩΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ
ISBN 9789604581757

Σελίδες: 390
Τιμή:  25.36 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604581757
Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 14999

(Επ.) ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Κ.
ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 14-12-2008
Περιοδικό "INDEX", τεύχος Ιουνίου 2010
Περιοδικό

Αντικείμενο αυτού του βιβλίου είναι η συνεργασία Ελλάδας-ΠΓΔΜ και οι ποικίλες σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των κρατών αυτών στις ευρύτερες περιοχές των συνόρων τους.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, από κορυφαίους στο είδος τους επιστήμονες, στα πλαίσια προγράμματος, που στόχο είχε τη διεύρυνση της συνεργασίας των δυο χωρών σε συγκεκριμένα πεδία δράσης και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στη γείτονα χώρα για τους θεσμούς, τα όργανα και τις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πρώτη έρευνα παρουσιάζονται αναλυτικά τα ΜΜΕ στις περιοχές Φλώρινας, Καστοριάς, Πριλάπου και Μοναστηρίου, δύο ζεύγη πόλεων που έχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ τους.

Η επόμενη μελέτη ασχολείται με το πλαίσιο και τις πολιτικές προστασίας και διαχείρισης του οικιστικού και πολιτισμικού αποθέματος στην ΠΓΔΜ καθώς και με τον παραμεθόριο πολιτισμό των δύο χωρών.

Η τρίτη έρευνα αναφέρεται στο επίπεδο της οικονομικής περιφερειακής ανάπτυξης και διασυνοριακής συνεργασίας στην παραμεθόριο ζώνη των δύο κρατών, ενώ στην τέταρτη, αξιολογείται η διασυνοριακή συνεργασία τοπικών φορέων και αρχών (ΟΤΑ, επιμελητήρια και ΜΚΟ) του Νομού Φλώρινας και του Δήμου Μοναστηρίου.

Τις νομικές διαστάσεις της διμερούς διαφορά Ελλάδας-ΠΓΔΜ ως προς την ονομασία της εξετάζει η επόμενη μελέτη, περιγράφοντας την πορεία των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ από το 1991 έως σήμερα.

Τέλος, η έκτη έρευνα, μετατοπίζει τον ερευνητικό φακό στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, μελετώντας τη διεθνοτική συνύπαρξη και το καθεστώς προστασίας των μειονοτικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο, μακριά από εύκολους αφορισμούς, συμβάλει μέσα από τις επιστημονικές έρευνες που παρουσιάζονται σ’ αυτό, στη συζήτηση που είναι ανοιχτή εδώ και χρόνια, για τις σχέσεις των δύο κρατών, τις διαφορές τους αλλά και αυτά που τα ενώνουν, καθώς και τις προοπτικές που υπάρχουν για την ευρύτερη συνεργασία τους.


ΓΟΥΝΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Ο Βασίλης Κ. Γούναρης έλαβε πτυχίο με ειδίκευση στην Ιστορία (1983) και δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (1985) στη Νεώτερη Ιστορία από το ΑΠΘ και διδακτορική διατριβή στη Νεώτερη Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (St. Antony’s College), όπου φοίτησε με υποτροφία του Ismene Fitch Charitable Trust (1985-88). Διετέλεσε Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος του Τομέα Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας (1985) του ΑΠΘ. Από το 1990 έως το 2001 διηύθυνε το ερευνητικό κέντρο του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΚΕΜΙΤ) στη Θεσσαλονίκη. Την περίοδο 2001-2005 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Καθηγητής της Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας των Χωρών της Χερσονήσου του Αίμου στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στη Φλώρινα, του οποίου διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος καθώς και πρώτος Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Το 2004 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας των Νεωτέρων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και το 2009 Καθηγητής. Το 2009-2010 διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και το 2013 Senior Visiting Scholar (Onassis Foundation USA) στα Πανεπιστήμια Yale, Princeton, Columbia, George Washington των ΗΠΑ και York του Καναδά.
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --