ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ISBN 9789604581665

Τιμή:  28.40 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604581665
Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15117

(Επ.) TILLY CHARLES
ΚΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ


Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα ΑΥΓΗ, 26-10-2008
Εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 23-01-2016

Ο συλλογικός αυτός τόμος συνιστά σημαντική θεωρητική και πραγματολογική συμβολή στη μελέτη της Συγκρουσιακής πολιτικής και των κοινωνικών κινημάτων. Κομίζοντας στο πεδίο μια νέα, πολυπρισματική θεώρηση των πολλών εμπειρικών προβλημάτων που θίγει, επικεντρώνεται στη λεπτομερή διερεύνηση της κομβικής σχέσης «περιβάλλοντος» και συλλογικών δράσεων.

Ενώ ως ακαδημαϊκός-ερευνητικός κλάδος η Συγκρουσιακή Πολιτική δεν δίνει (ούτε και επιχειρεί να δώσει) απαντήσεις σε όλα τα πιεστικά προβλήματα των καιρών, το γεγονός ότι συγκροτεί ένα θετικό ερευνητικό πρόγραμμα, διατηρεί ζωντανές τις συζητήσεις περί των προβλημάτων αυτών, εφοδιάζοντας τις παράλληλα με ρωμαλέες έννοιες, μέθοδο και ερευνητικές τεχνικές. Χωρίς να εγγυάται άφιξη στην Ιθάκη των κοινωνικών κινημάτων, η Συγκρουσιακή Πολιτική υποστηρίζει ωστόσο παραδειγματικά το ωραίο ταξίδι.

Στο βιβλίο αυτό, ευρωπαίοι και αμερικανοί ειδικοί στις οικονομικές και πολιτικές διαδικασίες προχωρούν πέρα από τις προηγούμενες συζητήσεις και εξετάζουν συστηματικά και καινοτόμα τα κοινωνικά κινήματα και τις κοινωνικές συγκρούσεις με ιδιαίτερη προσοχή στην επιρροή των οικονομικών αλλαγών και ανισοτήτων στις συγκρούσεις αυτές.

Οι συγγραφείς ασχολούνται με δυο ερωτήματα που αναγνωρίζονται ευρέως και ταυτόχρονα αμφισβητούνται πολύ. Πώς οι πολιτικές απειλές και οι ευκαιρίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι συμμετέχοντες στην πολιτική δράση έχουν επιπτώσεις στις πιθανότητες, το χαρακτήρα και τις συνέπειες αυτής της δράσης και, πώς οι οικονομικές αλλαγές αποτελούν σημαντικές πολιτικές απειλές και ευκαιρίες ή αποτελούν απαντήσεις στις πολιτικές απειλές και ευκαιρίες.

Το βιβλίο απευθύνεται ειδικά στους κοινωνιολόγους, τους πολιτικούς επιστήμονες και τους φοιτητές της δημόσιας πολιτικής και των διεθνών σχέσεων αλλά και γενικότερα σε όλους όσους ασχολούνται, ερευνούν ή συμμετέχουν στα κοινωνικά κινήματα.

Η Μαρία Κούση είναι καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο Charles Tilly εργάστηκε ως καθηγητής και ερευνητής στα Πανεπιστήμια Ντελαγουέαρ, Πρίνστον, Χάρβαρντ, ΜΙΤ, Τορόντο, Μίσιγκαν, Νιού Σκουλ και Κολούμπια.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --