ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ
Κείμενα για τα μεταλλαγμένα, τη βιοτεχνολογία και την κοινωνία
ISBN 9789604581474

Τιμή:  12.17 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604581474

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15007

ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Πρόλογος: Λεωνίδας Λουλούδης


Έγραψαν για το βιβλίο:
Περιοδικό Νέος Λόγος, Απρίλιος 2009

Τα εξαιρετικά επίκαιρα θέματα των «μεταλλαγμένων», της βιοτεχνολογίας και της σχέσης της επιστήμης με την κοινωνία είναι το επίκεντρο αυτού του βιβλίου.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που άρχισε να αναπτύσσεται η Μοριακή Βιολογία και η Βιοτεχνολογία, αυτές οι επιστήμες αποτελούσαν ένα ερευνητικό πεδίο, με σχεδόν αποκλειστικά ακαδημαϊκό ενδιαφέρον προσανατολισμένο στη βασική έρευνα και η κοινωνία δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα μαζί τους. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η στάση της κοινής γνώμης απέναντι στη Βιοτεχνολογία άλλαξε με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό έγινε γιατί οι εφαρμογές της σε χώρους όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα και η διάγνωση την έκαναν γνωστή πολύ μακρύτερα από τα όρια του ακαδημαϊκού χώρου.

Έτσι, με την εξάπλωση των γνώσεων και των εφαρμογών της, η Βιοτεχνολογία απέκτησε έννοια κοινωνικοοικονομική, ρυθμιστική και τελικά πολιτική. Οι νέες γνώσεις αποτελούν θέματα στις καθημερινές συζητήσεις του κόσμου καθώς και σε μικρή μερίδα των επιστημόνων.

Όπως σημειώνει ο Λεωνίδας Λουλούδης στον πρόλογο του βιβλίου «ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει τη σωστή χρήση των επιτευγμάτων της έρευνας, γεγονός που συνεπάγεται το καθήκον πρόληψης των παρενεργειών του». Αυτή ακριβώς είναι και η προσφορά του βιβλίου αυτού. Τα κείμενα του βιβλίου υπηρετούν ευθύβολα και απέριττα, καθ’ ένα χωριστά και όλα μαζί, αυτή την ευγενέστερη αποστολή του σημερινού ανθρώπου που είναι και επιστήμονας.

Ο συγγραφέας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επιστημονικά έγκυρης και πάντοτε ενήμερης εκλαΐκευσης των ερωτημάτων περί διατροφικής ασφάλειας και διατήρησης της βιοποικιλότητας γίνεται όχι μόνο πειστικός για τον αναγνώστη αλλά και διδακτικός .

Τα θέματα που πραγματεύεται ο Δημήτρης Κουρέτας στο βιβλίο, διαπερνούν απ’ άκρη σ’ άκρη τις διαφορές που εύλογα υπάρχουν στον τρόπο με τον οποίο ορίζονται αξίες και προτιμήσεις στο χώρο της επιστήμης και της πολιτικής και συγκροτούν ένα χρήσιμο προβληματισμό για βιοεπιστήμονες, παιδαγωγούς και για ένα κοινό που πιστεύει ότι η παγκοσμιοποίηση των βιοεπιστημών θα πρέπει να γίνει υπό όρους δημοκρατίας και διαλόγου.

Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --