ΒΙΒΛΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΓΕΙΑ
ISBN 9789604581467

Τιμή:  18.26 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604581467
Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15056

ΚΟΡΤΗ-ΚΟΝΤΗ ΣΤΕΦΗ


Έγραψαν για το βιβλίο:
Περιοδικό "INDEX", τεύχος Απριλίου 2010
Εφημερίδα "ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ", 09-07-2010

Αντικείμενο του βιβλίου αυτού είναι οι απεικονίσεις ιστορικών προσώπων της αρχαιότητας στα αρχαία αγγεία.

Οι περισσότερες παραστάσεις στα αρχαία αγγεία που έχουν σωθεί, είναι μυθολογικές ή απεικονίζουν μορφές ανθρώπων της καθημερινής ζωής σε σκηνές εργασίας, λατρείας ή διασκέδασης, αλλά και πολεμιστές, όταν αυτοί δεν ταυτίζονται με μυθολογικούς ήρωες.

Τα ιστορικά πρόσωπα που εικονίζονται στα αρχαία αγγεία αν και είναι σχετικά λίγα, δίνουν μια ζωντανή επαφή με την Ιστορία, αφού αποκαλύπτουν τη μορφή που είχαν-ή τη μορφή που οι αγγειογράφοι τους έδωσαν- κάποια πραγματικά πρόσωπα. Για κάποια από αυτά υπάρχουν περιγραφές τους σε αρχαίες πηγές. Για αρκετά όμως από τα πρόσωπα αυτά. ιδίως τους ίδιους τους αγγειογράφους, που είτε αυτοπροσωπογραφούνται είτε απεικονίζονται στα αγγεία των συναδέλφων τους, δεν θα γνωρίζαμε κάπως έστω τη μορφή τους παρά μόνο το έργο τους και το όνομα τους. Τα πορτρέτα τους είναι μια καυτή επαφή με την ιστορική πραγματικότητα μιας εποχής πολύ μακρινής, που όμως έρχεται έτσι πολύ πιο κοντά μας.

Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ταξιδεύει στο χρόνο, μέσα από τις παραστάσεις των αγγείων, γνωρίζοντας βασιλιάδες, στρατηγούς και πολιτικούς, ποιητές, μουσικούς και χορευτές, μυθογράφους, εταίρες και αθλητές, κεραμείς και αγγειογράφους καθώς και ημιμυθικά πρόσωπα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο απευθύνεται, σε ειδικούς και μη, μελετητές της αρχαιότητας.


ΚΟΡΤΗ-ΚΟΝΤΗ ΣΤΕΦΗ
Η Στέφη Κόρτη-Κόντη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δίδαξε Κλασική Αρχαιολογία στο ΑΠΘ. Της ίδιας:Ψευδαισθήσεις, Ποιήματα, Θεσσαλονίκη, 1983. Πατρών τριάντα τέσσερα, Θεσσαλονίκη, 1993. Πλατεία Ναυαρίνου, Θεσσαλονίκη, 2000. Από τη Σμύρνη δεν έρχονται πια καρτ ποστάλ, Θεσσαλονίκη, 2008. Στάση Ευζώνων, Θεσσαλονίκη 2010. Οι σοκολάτες του Σεφέρη, 2011. Στη δίνη του εμφυλίου, 2016.
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --