ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ISBN 9789606647604

Έτος έκδοσης 2007
Τιμή:  27.56 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789606647604

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15101

QUINN THOMAS
ΠΡΟΛΟΓΟΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΟΛΙΟΣ


Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 20-07-2019

«...Το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι ο μετασχηματισμός του σε «ανοικτό κόμμα», με την έννοια του κόμματος που μπορεί να ανταποκριθεί στις λειτουργίες και τις απαιτήσεις μίας μετα-αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, δηλαδή μίας δημοκρατίας που μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα της πολιτικής υποαντιπροσώπευσης των σύγχρονων κοινωνιών.»

Οι διαπιστώσεις αυτές του Ευάγγελου Βενιζέλου που προλογίζει το βιβλίο είναι ιδιαίτερα επίκαιρες μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Thomas Quinn, παρατηρεί επίσης:

«...Ένα κόμμα εκτός εξουσίας είναι σαν ένα αερόστατο που πέφτει κατακόρυφα: αν οι αρχικές προσπάθειες να ανακτήσει ύψος είναι ανεπιτυχείς, πρέπει να ξεφορτωθεί βάρη μέχρι να σταματήσει η πτώση και να ανακτηθεί ύψος. Όσο περισσότερο μένει ένα κόμμα εκτός εξουσίας, τόσο πρέπει να αλλάξει η πολιτική.»

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο για την ελληνική πραγματικότητα βιβλίο το οποίο παρουσιάζει με σαφή τρόπο την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Εργατικού Κόμματος στη Μ. Βρετανία, ενός κόμματος που, όπως αναφέρει στον πρόλογό του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατείχε πάντα μια ιδιαίτερη θέση στην τυπολογία των πολιτικών κομμάτων για λόγους τόσο ιδεολογικούς και πολιτικούς όσο και οργανωτικούς.

Σε μια μεταβαλλόμενη κοινωνία τα κόμματα, σύμφωνα με το συγγραφέα, πρέπει να παρακολουθήσουν τις αλλαγές και να βρουν νέες προτεραιότητες γιατί αν δεν αλλάξουν, πεθαίνουν και παραμένουν ιστορικά μνημεία.

Στα κεφάλαια του βιβλίου ο αναγνώστης, διαβάζει για τη θεωρία της κομματικής οργάνωσης, για τη σχέση της κοινοβουλευτικής ηγεσίας και των συνδικάτων, την άσκηση της πολιτικής, την επιλογή των κοινοβουλευτικών υποψηφίων, τις σχέσεις της ηγεσίας και των μελών του κόμματος και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του εργατικού κόμματος και τα αποτελέσματα που αυτές μπορεί να έχουν στο μέλλον.

Είναι ένα βιβλίο χρήσιμο για όλους όσους ενδιαφέρονται για την πολιτική και τον τρόπο οργάνωσης των κομμάτων, το οποίο περιλαμβάνει έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, λόγω πολιτικής συγκυρίας, πρόλογο του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς και μια κατατοπιστική εισαγωγή του επιμελητή της έκδοσης Θεόδωρου Χατζηπαντελή.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --