ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΣΕΠ, ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΝΑΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
ISBN 9789604580187

Τιμή:  22.00 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604580187
Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 14885

PAPAS CHRISTINE
ZECHER LILIANA
Επιμέλεια-θεώρηση: Τριανταφυλλιά Κωστούλη. Μετάφραση: Γιώτα Κουρμένταλα

Κατάλληλο για τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ των δασκάλων.
Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τα κυριότερα συμπεράσματα ενός συλλογικού προγράμματος που στηρίχτηκε στη συνεργασία σχολείου και πανεπιστημίου.

Στο πρόγραμμα αυτό δάσκαλοι από δημόσια δημοτικά σχολεία αστικών περιοχών συμμετείχαν σε μια έρευνα διάρκειας ενός έτους πάνω σε θέματα διδασκαλίας της γλώσσας, με τη συνεργασία πανεπιστημιακών ερευνητών. Ο στόχος τους ήταν να διαφοροποιήσουν τους τρόπους διδασκαλίας στο μάθημα της γλώσσας για να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των μαθητών τους οι οποίοι προέρχονταν από διαφορετικά εθνογλωσσικά περιβάλλοντα. Επίσης στόχος τους ήταν να ενθαρρύνουν και να αξιολογούν θετικά τις φωνές, τις ιδέες, τα σχόλια και τις ερωτήσεις των μαθητών τους. Αυτές οι προσπάθειες τους οδήγησαν να υιοθετήσουν ένα νέο στυλ διδασκαλίας και να αναπτύξουν μια παιδαγωγική που ήταν τόσο πολιτισμικά όσο και γλωσσικά πιο κοντά στα παιδιά.

Αυτό το βιβλίο λοιπόν, περιγράφει τα «ταξίδια» των δασκάλων στα σχολεία στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπους ώστε να αξιοποιήσουν τις απόψεις και τις ιδέες των μαθητών τους. Οι εκπαιδευτικοί ανακάλυψαν τρόπους για να δώσουν στους μαθητές να καταλάβουν ότι αυτό που σκέφτονται μετράει ως σημαντικό. Διαμόρφωσαν συνεργασιακό διάλογο στην τάξη για να υλοποιήσουν την ιδέα ότι όλα τα παιδιά ανήκουν στην ομάδα. Αυτές δεν ήταν μόνο σπουδαίες παιδαγωγικές πράξεις αλλά και κάτι πιο σημαντικό – ο συνεργασιακός διάλογος που υλοποίησε αυτές τις διδακτικές πρακτικές αντιπροσωπεύει τον κριτικό διάλογο για κοινωνική αλλαγή.

Το βιβλίο αποτελείται από κεφάλαια που τα έχουν συγγράψει όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα, οι οποίοι χρησιμοποιούν νέες μορφές διδασκαλίας στη σχολική τάξη για να δείξουν τους τρόπους με τους οποίους οι δάσκαλοι έθεσαν υπό διερεύνηση τους τρόπους διδασκαλίας τους. Υποστηρίζουν ότι η συνεργασιακή διδασκαλία συντελείται όταν οι δάσκαλοι προσπαθούν να μοιραστούν τη δύναμη και την εξουσία τους με τους μαθητές τους. Μολονότι οι εκπαιδευτικοί σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στο εγχείρημά τους, η προσπάθεια δεν ήταν καθόλου εύκολη. Έτσι στο βιβλίο παρουσιάζονται τόσο οι αγώνες τους όσο και τις αδυναμίες που είχαν τα επιτεύγματά τους.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --