ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΔΗΛΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η περίπτωση της Ελλάδας στη μεταπολεμική περίοδο
ISBN 9789604580347
[παλαιό 9604580345]

Τιμή:  18.25 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9604580345
Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 14884

ΝΙΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Αντικείμενο του βιβλίου αυτού, είναι οι άδηλοι πόροι και η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας στη μεταπολεμική περίοδο.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, παρουσιάζονται οι θεωρητικές προσεγγίσεις για τη συμβολή της εισροής εμβασμάτων, του τουριστικού συναλλάγματος και της αναπτυξιακής βοήθειας στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο δεύτερο μέρος γίνεται αναφορά στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας την μεταπολεμική περίοδο. Από την περίοδο 1945-1974, που είναι περίοδος σταθεροποίησης και ανάπτυξης, στην περίοδο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και στην εξέλιξη των άδηλων πόρων στην ίδια περίοδο. Ο συγγραφέας αναδεικνύει με εξαιρετικά σαφή τρόπο ότι, παρά τις ενδείξεις για το ότι στη μεταπολεμική περίοδο η Ελλάδα ακολούθησε τις εξελίξεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που λάμβαναν χώρα στη Δ. Ευρώπη με μια μικρή χρονική υστέρηση, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Κάτω από την επιφάνεια των όσων μεταβολών συντελέστηκαν, οι παραδοσιακές και ξεπερασμένες δομές της ελληνικής οικονομίας εξακολούθησαν να κυριαρχούν, εμποδίζοντας και υπονομεύοντας ακόμα και τη δημιουργία των βάσεων της μελλοντικής ανάπτυξης.

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας αναλύει διεξοδικά τις μορφές που είχαν οι άδηλοι πόροι στην περίπτωση της Ελλάδας οι οποίοι επηρέασαν τη μεταπολεμική της εξέλιξη και πορεία. Με συστηματικό τρόπο δείχνει, πως αν και υπήρξαν χώρες, στις οποίες εισέρευσαν αναλογικά περισσότερα μεταναστευτικά εμβάσματα, χώρες πιο τουριστικές αλλά και χώρες που δέχθηκαν μεγαλύτερης κλίμακας αναπτυξιακή βοήθεια σε σύγκριση με την Ελλάδα, αυτό που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στην περίπτωση της χώρας μας, είναι η ταυτόχρονη σχεδόν εισροή άδηλων πόρων από τρεις διαφορετικές πηγές, για μεγάλο διάστημα και σε μεγάλα μεγέθη.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη πάνω σε αυτό το θέμα η οποία έρχεται να καλύψει ένα υπαρκτό και μεγάλο κενό στη βιβλιογραφία.

Ο Χρήστος Νίκας είναι επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --