ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΛΕΙΩ. Τεύχος 3
Περιοδική Έκδοση για τη Νεότερη Ιστορία
ISBN 9781790175802
[παλαιό 1790175803]

Σελίδες: 248
Τιμή:  15.21 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=1790175803

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 68390471
Συνδρομή:        55.79 €      81.15 €  

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΓΟΥΝΑΡΗΣ
ΙΑΚΩΒΟΣ Δ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ Δ. ΙΩΑΝΝΗΣ (Συντακτική Επιτροπή)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1940

Η Κλειώ είναι μια περιοδική έκδοση ιστορικών σπουδών υπό την ευρεία έννοια, η οποία συμπεριλαμβάνει την ιστορία των ιδεών, των κοινωνιών, των οικονομιών, των πολιτισμών, της πολιτικής και των διεθνών σχέσεων, εφόσον έχουν κοινό σημείο αναφοράς τους τον Άνθρωπο. Αδιαφορεί για τυχόν κομματικές σκοπιμότητες, δεν εκφράζει κάποια συντεχνιακή λογική και, παρά τη μακεδονική καταγωγή της, δεν έχει τοπικιστικό χαρακτήρα. Δεν έχει άλλους ιδεολογικούς φραγμούς εκτός από αυτούς της δεοντολογίας της επιστήμης που διακονεί.

Η Κλειώ φιλοξενεί μόνον αξιόλογα πρωτότυπα άρθρα που πραγματεύονται ζητήματα της ιστορίας, κατά προτίμηση του νεοελληνικού κόσμου. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για άρθρα ανατρεπτικά, τολμηρά και αναθεωρητικά. Στοχεύει επίσης στην παρουσίαση και την κριτική ιστορικών μελετών, μεμονομένων ή συλλογικών, σε μια προσπάθεια να αποτιμηθούν οι νεότερες επιστημονικές συνεισφορές, αλλά και οι διαρκώς αυξανόμενες επαναπροσεγγίσεις παραδοσιακών ιστορικών θεμάτων.

Το τρίτο τεύχος αποτελεί ειδικό αφιέρωμα. Περιλαμβάνει τις πλέον αξιόλογες ανακοινώσεις του συνεδρίου που διοργάνωσε στην Πρέβεζα, τον Ιούλιο του 2002, το "Δίκτυο για τη Μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων" με θέμα "Η κοινωνία σε πόλεμο: Στρατός και αντάρτες στη δεκαετία του 1940".

Στο τεύχος αυτό υπάρχουν κείμενα για «την πιο μεγάλη ημέρα του κατοχικού εμφυλίου στην κεντρική Μακεδονία, τη μάχη του Κιλκίς», τον «ΕΛΑΣ, τον ξένο παράγοντα και την τοπική κοινωνία στη γερμανοκρατούμενη ζώνη του Έβρου», τη «συγκρότηση και τη δράση της Εθνοφυλακής στην περίπτωση της Λαμίας», την «αντιστασιακή οργάνωση ΡΑΝ», την «πολιτική της ΠΕΕΑ απέναντι στο σώμα των μόνιμων αξιωματικών», τις «συνθήκες ανασυγκρότησης και πορεία του ελληνικού στρατού από τη Μ. Ανατολή έως τον εμφύλιο πόλεμο», τις «αντάρτισσες του ΕΛΑΣ και τις μαχήτριες του ΔΣΕ», την «εικόνα του Εθνικού Στρατού και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μέσα από τις μαρτυρίες ανώνυμων πρωταγωνιστών», και την «πολιτική καταλογισμού ευθυνών στο ΔΣΕ».

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --