ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ISBN 9789606647888
[παλαιό 9606647889]

Τιμή:  31.44 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9606647889
Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15202

(Επ.) HALFDANARSON GUDMUNDUR
Πρόλογος: Ιάκωβος Μιχαηλίδης Μετάφραση: Βούλα Αράπογλου


Έγραψαν για το βιβλίο:
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, Οκτώβριος 2008
Εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 19-04-2015
Εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 23.08.15

Το βιβλίο αυτό, έχει ως στόχο του να θέσει στο ιστορικό τους πλαίσιο φαινόμενα προκατάληψης, διακρίσεων, βίας και αδικίας προς τους «διαφορετικούς», χωρίς να μειώσει τη σχετικότητά τους ή να τα απομονώσει, αλλά περισσότερο να προειδοποιήσει τον αναγνώστη για τις πολλές μορφές που έχουν προσλάβει οι διακρίσεις καθώς και για τις περιπτώσεις, στις οποίες οι διάφορες κοινωνίες έχουν βρει τρόπους για να τις αντιμετωπίσουν.

Τα κείμενα του βιβλίου θέτουν τον αναγνώστη μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρώπινη κοινωνία για την πραγματοποίηση του ονείρου μιας ειρηνικής, συνεκτικής, πολυγλωσσικής, πολυπολιτισμικής και πολυεθνικής κοινωνίας.

Το εγχειρίδιο χωρίζεται σε τρία μέρη, ακολουθώντας τρεις διαφορετικές θεματικές κατευθύνσεις.

Το πρώτο μέρος με τίτλο «Ο Πολιτισμός και η Πολιτική Τακτική των Διακρίσεων» επιτρέπει στον αναγνώστη να παρατηρήσει πώς μπορούν οι πολιτείες να δημιουργήσουν ή να εκμεταλλευθούν τις διακρίσεις και τις συγκρούσεις, στην επιδίωξή τους για δυναμική στρατηγική.

Το δεύτερο μέρος με τίτλο «Διακρίσεις, Ιμπεριαλισμός και Φασισμός» ερευνά το ζήτημα των φυλετικών και εθνικών διακρίσεων στις αποικιακές αυτοκρατορίες και στα φασιστικά καθεστώτα του 20ου αιώνα.

Το τρίτο μέρος με τίτλο «Γλωσσολογικός και Εθνικός Πλουραλισμός, Παρόν και Μέλλον» ερευνά ζητήματα στα οποία οι γλωσσολογικές, εθνικές και θρησκευτικές διαφορές και επιθυμίες για πολιτική αυτονομία έχουν αλληλεπιδράσει ή ακόμα εμπλέκονται η μία με την άλλη.

Ο τόμος αυτός αποτελεί επιστημονικό καρπό του θεματικού δικτύου ιστορίας Clioh/Cliohnet, στο οποίο, αυτή τη στιγμή, συμμετέχουν περισσότερα από εβδομήντα πανεπιστημιακά τμήματα Ιστορίας από όλη την Ευρώπη.

Το βιβλίο είναι το δεύτερο της σειράς της Ευρωπαϊκής Ιστορίας των εκδόσεων Επίκεντρο, την οποία διευθύνει ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --