ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Πρακτικά επιστημονικής διημερίδας.
ISBN 9789606647895
[παλαιό 9606647897]

Τιμή:  19.08 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9606647897
Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 14988

(Επ.) ΤΖΗΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ", 18/06/2010

Το βιβλίο αυτό έρχεται να συμβάλλει στη συζήτηση για τις ιστορικές σπουδές στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για την ιστοριογραφία της εκπαίδευσης στα πλαίσια του κλίματος ανανέωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Η ιστοριογραφία της εκπαίδευσης, ως μελέτη των εκπαιδευτικών φαινομένων, αποτελεί πλέον και στη χώρα μας αυτόνομο επιστημονικό κλάδο. Η χρήση νέων μεθοδολογικών εργαλείων, η διεύρυνση των πεδίων έρευνας και των χρησιμοποιούμενων πηγών καθώς και οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που επήλθαν με το τέλος της δικτατορίας του 1967, οδήγησαν στην ποιοτική και ποσοτική άνθιση των ιστορικών και κοινωνικών σπουδών στη χώρα μας.

Στις σελίδες του συλλογικού αυτού τόμου, περιλαμβάνονται κείμενα που ασχολούνται από τη μια με ζητήματα ιστοριογραφίας της εκπαίδευσης και από την άλλη με θεματικές ενότητες από την ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου αποτυπώνει προβληματισμούς γύρω από την εκπαιδευτική ιστοριογραφία στον αγγλοσαξωνικό χώρο και στην Ελλάδα. Τα κείμενα αυτού του μέρους αναφέρονται στη συζήτηση που αναπτύχθηκε για την ιστοριογραφία της εκπαίδευσης στην Αμερική και στην κατάσταση, τα προβλήματα και τις τάσεις που διαμορφώνονται σήμερα στην ιστοριογραφία της εκπαίδευσης στην Ελλάδα καθώς και στην κατάσταση της ιστοριογραφίας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει συγκεκριμένες μελέτες που αναφέρονται στη νεοελληνική εκπαίδευση και καλύπτουν συνολικά μεγάλη χρονική περίοδο και ευρύ φάσμα θεμάτων. Τα κείμενα του μέρους αυτού αναφέρονται στη μικροϊστορία καθώς και σε ζητήματα που ιστορικά εκτείνονται από το 19ο μέχρι τον 20ο αιώνα.

Ο Χρήστος Τζήκας είναι λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --