ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΑ ΕΘΝΗ-ΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ISBN 9789606647857
[παλαιό 9606647854]

Τιμή:  31.44 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9606647854
Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15159

(Επ.) HALFDANARSON GUDMUNDUR
ISAACS ANN KATHERINE
Πρόλογος: Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Μετάφραση: Γιώτα Κουρμένταλα Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Βουτσίδου


Έγραψαν για το βιβλίο:
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, Οκτώβριος 2008

Ο τόμος αυτός αποτελεί επιστημονικό καρπό του θεματικού δικτύου ιστορίας Clioh/Cliohnet , στο οποίο, αυτή τη στιγμή, συμμετέχουν περισσότερα από εβδομήντα πανεπιστημιακά τμήματα Ιστορίας από όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊκή ιστορία, παροτρύνοντας τους αναγνώστες να κοιτάξουν την εθνική τους ιστορία με νέο τρόπο ώστε να κατανοηθεί το περίπλοκο πλέγμα των εθνών και των εθνικοτήτων στην Ευρώπη.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το κάθε μέρος επικεντρώνεται σ’ ένα γενικό θέμα της ιστορίας των εθνών και των εθνικοτήτων.

Η δομή του βιβλίου, αντανακλά την πεποίθηση ότι το έθνος-κράτος, μία μοναδική, ισχυρή πολιτική δημιουργία που συνεχίζει να διαμορφώνει ένα από τα ισχυρότερα στοιχεία στην ταυτότητα των Ευρωπαίων πολιτών, πρέπει να εξετάζεται σ’ ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο.

Τα επτά κεφάλαια του πρώτου μέρους πραγματεύονται την ανάδυση του σύγχρονου συστήματος Έθνους-Κράτους στην Ευρώπη από πολύ διαφορετικές σκοπιές. Παρατίθενται εμπειρίες έξι ευρωπαϊκών κρατών που είναι εμφανώς πολύ διαφορετικές, εκφράζουν, όμως, τα ποικίλα ζητήματα και προκλήσεις στη διαμόρφωση των εθνών-κρατών τον 19ο και τον 20ο αιώνα.

Τα κείμενα του δεύτερου μέρους πραγματεύονται τον τρόπο με τον οποίο η ιστορία του κλασικού κόσμου έχει χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου και πώς οι ιδέες και τα οράματα του παρελθόντος έχουν επηρεάσει το παρόν.

Τα κεφάλαια του τελευταίου μέρους εξετάζουν την προέλευση του σύγχρονου συστήματος κρατών και τις εθνικές ταυτότητες σε μια περίοδο πριν από την πολιτικοποίηση των εθνικών διαφορών.

Με το βιβλίο αυτό οι εκδόσεις Επίκεντρο εγκαινιάζουν τη σειρά της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, την οποία διευθύνει ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --