ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ "ΑΝΤΙΠΑΛΟ" ΤΗΣ
ISBN 9789606647871
[παλαιό 9606647870]

Τιμή:  19.08 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9606647870

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15194

PASSET RENE
Πρόλογος: Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου Μετάφραση: Κωνσταντίνος Ζαννής

Στο βιβλίο αυτό, ο διάσημος Γάλλος Καθηγητής Rene Passet, γράφει για την παγκοσμιοποίηση και για την τεράστια παρεξήγηση που υπάρχει γύρω από αυτό τον όρο.

Υποστηρίζει ότι αυτό που επιχειρείται να εφαρμοσθεί από τους ισχυρούς του κόσμου, βαπτιζόμενο «παγκοσμιοποίηση», δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια νεοφιλελεύθερη γαρνιτούρα, μια νομιμοποιητική ρητορική.

Η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον συγγραφέα, βιώνει σήμερα τη νέα εποχή μιας ασύδοτης βαρβαρότητας, βιώνει τις εμπειρίες μιας ανταποδοτικής πραγματικότητας κι ενός αμφίβολου περιεχομένου θεοποιημένου ανταγωνισμού. Υφίσταται τα δεινά μιας τραγικής παγκόσμιας ανισότητας, ζει στον κόσμο των θρησκευτικών φονταμεταλισμών, των έξυπνων όπλων, των κοινωνικών ελέγχων και της οικονομικής ασυδοσίας του οργανωμένου οικονομικού συμφέροντος.

Όμως ο κόσμος που ο Καθηγητής Passet προτείνει μέσα από τις λέξεις του βιβλίου του είναι διαφορετικός. Είναι η «παγκοσμιοποίηση με παγκοσμιότητα». Είναι ο κόσμος της άπειρης πολυμορφίας, της κοινωνικής ευημερίας και της ανθρωπιάς. Ο κόσμος στο πλαίσιο του οποίου ο άνθρωπος θα αποκτήσει τελικά αξία ανθρώπου. Και αρνούμενος στην ουσία τον τίτλο «παγκοσμιοποιητές» στους σημερινούς του χρήστες, καλεί τον αναγνώστη να επιλέξει μεταξύ της «αρπακτικής παγκοσμιοποίησης», ενός κόσμου χαρισμένου στην αρπακτικότητα του κεφαλαίου και της «παγκοσμιοποίησης με παγκοσμιότητα», ενός κόσμου αφιερωμένου στην υπηρεσία της ανθρώπινης κοινωνίας.

Ο Rene Passet, από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του κινήματος εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, είναι εξειδικευμένος στην οικονομία της ανάπτυξης και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την παγκοσμιοποίηση και τις εναλλακτικές μορφές οικονομικής ανάπτυξης. Ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας των Δέκα», μεγάλων σύγχρονων διανοητών της Ευρώπης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Edgard Morin και Κορνήλιος Καστοριάδης.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --