ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Κυκλάδες 1967-1969. Φωτογραφίες και σχέδια.
ISBN 9789606647444
[παλαιό 9606647447]

Τιμή:  25.44 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9606647447

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15130

ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο Χρήστος Κουλουκούρης είναι αρχιτέκτονας. Έχει μελετήσει μερικά από τα σημαντικότερα έργα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οι απόψεις του έχουν καταγραφεί σε αρκετά βιβλία και άρθρα.

Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων της Θεσσαλονίκης επί σειρά ετών.

Με τη φωτογραφία ασχολείται από τα νεανικά του χρόνια.

Σ’ αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται οι φωτογραφίες και τα σχέδια του Χρήστου Κουλουκούρη από την περιπλάνησή του στις Κυκλάδες το 1967-1969.

Οι φωτογραφίες δίνουν πολύ χρήσιμα στοιχεία για την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική από την εποχή που μόλις άρχιζε η τουριστική «εισβολή» και η μετάλλαξη της αρχιτεκτονικής και της ζωής στα νησιά αυτά. Αποτελούν έναν θησαυρό στοιχείων για την αρχιτεκτονική, τα υλικά, τη φύση, τον οικιστικό ιστό και τις χρήσεις, την ανθρώπινη παρουσία και τις μεταβολές του κτισμένου περιβάλλοντος.

Το ενδιαφέρον του Χρήστου Κουλουκούρη, εστιάζεται στη διαμόρφωση των χώρων μέσα στους οικισμούς, στις κατοικίες, στα ξωκλήσια, στις λεπτομέρειες των κτισμάτων και το χαραγμένο από τις ξερολιθιές τοπίο. Μέσα από τις φωτογραφίες έρχονται στο φως ασυνήθιστες γωνίες λήψης, ασφυκτικά γεμάτες συνθέσεις, ακριβείς γραμμές και γεωμετρικές λεπτομέρειες, ταπεινές λιθοκατασκευές, αυλές, μονοπάτια, κτίσματα που φυτρώνουν μέσα από τις πέτρες, ευρήματα του αγώνα επιβίωσης των κατοίκων.

Κοιτάζοντας σήμερα τις φωτογραφίες αυτές, είναι σαν κοιτάζουμε πίσω με ένα από καιρό ξεχασμένο βλέμμα. Είναι η φωτογραφία όπως ήταν τότε, τη δεκαετία του ’60, καθαρή, άμεση, απέριττη, αυτοβιογραφική. Είναι μια ωραία και πειστική απόδειξη του ενθουσιασμού και των κριτηρίων ενός πολύ νέου αρχιτέκτονα της εποχής. Μια μαρτυρία ζωής της μεγάλης δημιουργικής δεκαετίας του ’60.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --