ΒΙΒΛΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

Η ΔΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΥΡΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ISBN 9789606647451
[παλαιό 9606647455]

Τιμή:  16.96 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9606647455

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15003

ΚΑΣΣΕΛΟΥΡΗ-ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΕΛΕΝΗ

Η Ελένη Κασελούρη-Χατζηβασιλειάδη είναι θεολόγος, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης και Διδάκτορας στην Ερμηνεία της καινής Διαθήκης του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ο τομέας στον οποίο έχει εστιάσει τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα μέχρι σήμερα είναι ο ρόλος των γυναικών στις πρωτοχριστιανικές κοινότητες, καθώς και οι σύγχρονοι μέθοδοι ερμηνείας της καινής Διαθήκης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα της σε ελληνικά και ξένα θεολογικά περιοδικά.

Το βιβλίο αυτό εξετάζει συστηματικά τις διηγήσεις της μυράλειψης του Ιησού όπως αυτές βρίσκονται στα τέσσερα ευαγγέλια.

Ο ρόλος και η συμβολή των γυναικών στη ζωή των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων και στη διάδοση του ευαγγελίου είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η σύγχρονη θεολογική έρευνα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Καινή Διαθήκη ως πηγή πληροφοριών για την πρωτοχριστιανική περίοδο και ως θεμέλιο της διδασκαλίας της Εκκλησίας αποτέλεσε αντικείμενο ενδελεχούς και συστηματικής έρευνας.

Ανάμεσα στις διηγήσεις που αναφέρονται στη δράση των γυναικών, η διήγηση της μυράλειψης του Ιησού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η διήγηση βρίσκεται και στα τέσσερα ευαγγέλια, με διαφορές από ευαγγέλιο σε ευαγγέλιο, τόσο ως προς τη συνάφεια στην οποία εντάσσεται όσο και ως προς το περιεχόμενο.

Οι τέσσερις διηγήσεις της μυράλειψης, παρόλο που επηρέασαν την ορθόδοξη λειτουργική παράδοση, την πιο σημαντική μάλιστα περίοδο του λειτουργικού κύκλου, τη Μεγάλη Εβδομάδα, δεν εξετάστηκαν συστηματικά από τους νεώτερους και σύγχρονους ορθόδοξους βιβλικούς θεολόγους.

Η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί να καλύψει το κενό αυτό και να προσφέρει μια συνολική προσέγγιση για την ανάγνωση και κατανόηση των τεσσάρων ευαγγελικών περικοπών, μέσα από το πρίσμα και τη συμβολή των κλασικών μεθόδων αλλά και τη συνεισφορά των νέων προσεγγίσεων ερμηνείας.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --