ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Ζωγραφική, Γλυπτική, Αρχιτεκτονική, Φωτογραφία
ISBN 9789606645679
[παλαιό 9606645673]

Τιμή:  60.00 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9606645673
Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15054

ARNASON H. H.
Επιμέλεια: Μiλτιάδης Παπανικολάου


Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ", 03-01-2012

Το βιβλίο αυτό προσφέρει στον αναγνώστη, μέσα από το λόγο και την εικόνα, όλη την πορεία και το γίγνεσθαι της σύγχρονης τέχνης, βήμα προς βήμα.

Είναι ένα μεγαλειώδες έργο, που τεκμηριώνει απόλυτα τη διαπίστωση πως ο αιώνας που πέρασε αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιόδους όλων των εποχών για την τέχνη και την αρχιτεκτονική.

Το βιβλίο εξερευνά τις τάσεις απέναντι στα υλικά που χρησιμοποιούνται, στους αισθητικούς και εκφραστικούς στόχους, στις απόψεις για τον ρόλο της τέχνης και σε τρόπους συμμετοχής του θεατή, ή, στην περίπτωση της αρχιτεκτονικής, του χρήστη στον οποίο απευθύνεται το έργο τέχνης. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την ιδιαίτερη προσέγγιση που ακολουθεί το βιβλίο.

Το κύριο βάρος του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από το πρόβλημα της «οπτικής» της σύγχρονης τέχνης. Η θέση του συγγραφέα είναι πως το μοναδικό αξιόπιστο στοιχείο για τη μελέτη της τέχνης είναι το ίδιο το έργο τέχνης. Οτιδήποτε έχει ειπωθεί γι’ αυτό, ακόμη και από τον ίδιο το δημιουργό του, μπορεί να είναι σημαντικό αλλά παραμένει δευτερεύον. Οτιδήποτε μπορούμε να μάθουμε για το περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκε είναι επίσης σημαντικό, αλλά παραμένει και πάλι δευτερεύον. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο περιλαμβάνονται στο βιβλίο οι εικόνες όλων των έργων που συζητούνται. Για τον ίδιο λόγο ένα μεγάλο μέρος του κειμένου αφιερώνεται στην ανάλυση των έργων αυτών και στη λεπτομερή περιγραφή τους.

Το βιβλίο ασχολείται με την ανάπτυξη της σύγχρονης ζωγραφικής, γλυπτικής και αρχιτεκτονικής, ενώ υπάρχουν αναφορές στις γραφικές τέχνες και στις τέχνες της σχεδίασης, όταν αυτές έχουν σημασία για το έργο ενός καλλιτέχνη ή μιας περιόδου.

Ο συγγραφέας ασχολείται κυρίως με την τέχνη του εικοστού αιώνα αλλά ένα μέρος της προσοχής του στρέφεται στις ρίζες της σύγχρονης τέχνης από το δέκατο ένατο αιώνα.

Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο, που συμπληρώνεται από εκτενέστατη βιβλιογραφία και 1417 φωτογραφίες από τις οποίες οι 319 είναι έγχρωμες και το οποίο απευθύνεται σε ένα ευρύτατο αναγνωστικό κοινό.

Ο H. H. Arnason θεωρείται διεθνώς ως ένας από τους πιο καταξιωμένους ιστορικούς της τέχνης.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --