ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ

ΜΙΑ "ΑΛΛΗ" ΚΥΡΙΑΚΗ. "ΤΡΕΛΑ" ΚΑΙ "ΑΡΡΩΣΤΙΑ" ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ
ISBN 9789604580422

Σελίδες: 184
Τιμή:  16.96 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604580422
Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 15089

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το βιβλίο αυτό, εξαιρετικά επίκαιρο λόγω των πρόσφατων τραγικών γεγονότων, είναι μια «ακτινογραφία από τα μέσα» των συνδέσμων που συγκροτούν οι οπαδοί των ομάδων.

Ο συγγραφέας με λεπτομερή τρόπο, καταγράφει και αναλύει τις διαδικασίες και τις πρακτικές που καθορίζουν τη συμμετοχή των θεατών και των οπαδών σε όσα συμβαίνουν στον αθλητικό χώρο. Δεν εστιάζεται σε αφορισμούς και κριτική αλλά περιγράφει την κατάσταση προσπαθώντας να συμβάλει στην κατανόηση όψεων και εκδοχών της πραγματικότητας από τη σκοπιά των ίδιων των θεατών και ιδιαίτερα των οπαδών, που επιμένουν να «στοιχειώνουν» τα ελληνικά και διεθνή γήπεδα.

Διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται οι ειδικές κατηγορίες των φανατικών οπαδών, οι σύνδεσμοι και οι «θύρες», και μυείται βήμα βήμα στην καθημερινότητά τους.

Τα πανό και τα συνθήματα, τα ενδυματολογικά πρότυπα, τα σωματικά στερεότυπα, οι «εκδρομές των συνδέσμων», η «αρρώστια» και η «τρέλα» καταγράφονται και αναλύονται με εξαιρετικά ψύχραιμο τρόπο.

Το βιβλίο δεν επιδιώκει να προσφέρει λύσεις για το σύνολο των προβληματισμών που αφορούν σε όσα συμβαίνουν στον χώρο των οπαδών. Προχωρά όμως πιο πέρα από τη συνηθισμένη αντίδραση όλων όσων εμπλέκονται στον χώρο του αθλητικού θεάματος, αντίδραση η οποία συνήθως εξαντλείται στη διατύπωση έκπληξης και οργής και σε αναποτελεσματικά μέτρα από την πλευρά της πολιτείας.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --