ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ
Ο βίος και η πολιτεία του στη Θεσσαλονίκη
ISBN 9789604589890

Έτος έκδοσης 2020
Σελίδες: 328
Τιμή:  13.00 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604589890

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Κ. ΧΡΙΣΤΟΣ
13η έκδοση

Πρόλογος στη νέα έκδοση
Πρόλογος
Παράρτημα

Καμιά πτυχή της ζωής του Κεμάλ Ατατούρκ δεν έμεινε ανεξερεύνητη. Καμιά απολύτως, πλην της περιόδου της Θεσσαλονίκης, της πόλης όπου αυτός γεννήθηκε και μεγάλωσε. Τα χρόνια της Θεσσαλονίκης δεν αγνοήθηκαν μόνο από τους Τούρκους αλλά κι από τους Έλληνες μελετητές. Το φοβιστικό υποσυνείδητο των λαών υπερισχύει σχεδόν πάντοτε ακόμα και των πλέον σοφών ιστορικών συμβιβασμών της πολιτικής. Έστω και αν αυτοί οι εκατέρωθεν συμβιβασμοί Ελλάδας-Τουρκίας φέρουν τη σφραγίδα ενός Βενιζέλου κι ενός Ατατούρκ.

Η Οθωμανική Θεσσαλονίκη υπήρξε μια πόλη φαινόμενο, δυναμικότερη σε δράσεις κι επιδράσεις απ’ ό,τι η Κωνσταντινούπολη. Ως εκ τούτου, αναδείχτηκε στην κυριολεξία η τροφός των μεταρρυθμιστικών οραμάτων του Κεμάλ. Η πόλη όπου κυριαρχούσαν οι πιο δημιουργικοί Εβραίοι και Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετάγγισε στον Κεμάλ το πνεύμα της επανάστασης και του εκσυγχρονισμού.

Το βιβλίο του Χρίστου Χριστοδούλου διερευνά την παράλληλη πορεία της Θεσσαλονίκης και του διαβόητου τέκνου της στα χρόνια της παρακμής της Σουλτανικής απολυταρχίας και θεοκρατίας και υπαινίσσεται την αντιστοιχία της περιόδου εκείνης με τα σημερινά τεκταινόμενα –και τα πρόσωπα– της τουρκικής πολιτικής σκηνής.


ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Κ. ΧΡΙΣΤΟΣ
Ο Χρίστος Κ. Χριστοδούλου είναι δημοσιογράφος. Κατάγεται από την Ξάνθη. Έγραψε έξι βιβλία εμπνευσμένα από άγνωστα περιστατικά και πρόσωπα της ακατάπαυστης διαπάλης μεταξύ της μεταπελευθερωτικής Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δούλεψε σε εφημερίδες, περιοδικά και στην κρατική τηλεόραση.
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --