ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙ ΝΤΟΝΜΕ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εξισλαμισθέντες Εβραίοι, Επαναστάτες Μουσουλμάνοι, Κοσμικοί Τούρκοι
ISBN 9789604589197

Έτος έκδοσης 2020
Σελίδες: 384
Τιμή:  19.00 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604589197

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 86198909

BAER MARC DAVID
ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ (Επ.)
Πρόλογος-Επιμέλεια: Γιάννης Καρατζόγλου

Περιεχόμενα
Πρόλογος (Γιάννης Καρατζόγλου)
Πρόλογος του συγγραφέα
Εισαγωγή

Το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία των Ντονμέ, των απόγονων των Εβραίων εκείνων που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ μαζί με τον Μεσσία τους, τον ραβίνο Σαμπετάι Σεβή, τον 17ο αιώνα.

Για δύο αιώνες μετά τον προσηλυτισμό τους, οι Ντονμέ έγιναν αποδεκτοί ως μουσουλμάνοι, και στο τέλος του 19ου αιώνα έφτασαν στην κορυφή της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Οι Ντονμέ συνέβαλαν κατά πολύ στη μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε μια κοσμοπολίτικη πόλη, προωθώντας νέες καινοτομίες στο εμπόριο και την οικονομία, την αστική μεταρρύθμιση και τη σύγχρονη εκπαίδευση. Τελικά έγιναν η κινητήρια δύναμη πίσω από την επανάσταση του 1908 που οδήγησε στην ανατροπή του Οθωμανού Σουλτάνου και στην ίδρυση μιας κοσμικής δημοκρατίας στην Τουρκία.

Για τους υποστηρικτές τους, οι Ντονμέ είναι φωτισμένοι κοσμικοί και Τούρκοι εθνικιστές που πολέμησαν ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις των δεισιδαιμονιών και του θρησκευτικού σκοταδισμού. Για τους αντιπάλους τους, ήταν απλά κρυπτο-Εβραίοι που ενεπλάκησαν σε μια συνωμοσία για τη διάλυση της ισλαμικής αυτοκρατορίας.


BAER MARC DAVID
Ο Marc David Baer (Δρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου) είναι καθηγητής Διεθνούς Ιστορίας στο London School of Economics and Political Science. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων: Honored by the Glory of Islam: Conversion and Conquest in Ottoman Europe (Έκδοση Oxford, 2008), The Dönme: Jewish Converts, Muslim Revolutionaries, and Secular Turks (Έκδοση Stanford, 2010), At Meydanı'nda Ölüm: 17. Yüzyıl İstanbul'unda Toplumsal Cinsiyet, Hoşgörü ve İhtida (Θάνατος στον Ιππόδρομο: Φύλο, ανοχή και εξισλαμισμός τον 17ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη) (Έκδοση Koç, 2016), Sultanic Saviors and Tolerant Turks: Writing Ottoman Jewish History, Denying the Armenian Genocide (Indiana, 2020), και German, Jewish, Muslim, Gay: The Life and Times of Hugo Marcus (Columbia, 2020).

ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Γιάννης Καρατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και είναι υποψήφιος Δρ. Ιστορίας στο ΑΠΘ, Μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, έχει δημοσιεύσει 7 ποιητικές συλλογές, όπως και δοκίμια κριτικής και είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Θεσσαλονικέων πόλις με ιστορικές μελέτες και άρθρα. Βιβλιογραφία Ιστορίας: The Imperial Ottoman Bank in Salonica–The first 25 years 1864-1890, Εκδ. Ottoman Bank Research Center, 2003. Ο Αφανισμός των Θεσσαλονικέων Εβραίων της Γαλλίας, ένα kadish για τους «δικούς μας» Γάλλους, Εκδ. ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2014. Ένας αιώνας εμπιστοσύνης, 100 χρόνια Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εκδ. ΕΒΕΘ, 2016. Το Ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Καπόν, 1446 μέρες αγωνίας, Εκδ. ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, 2018.
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --