ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ: Η ΕΞΕΓΕΙΡΟΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 1820-21. Τα δυτικοευρωπαϊκά κινήματα και η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης
ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ
ISBN 9789604580003


Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604580003

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΑΡΓΟΛΙΔΑ", 24-03-2020 (προδημοσίευση)

Το απαράδεκτο για τις δυτικές αξίες καθεστώς της οθωμανικής δουλείας, υπό το οποίο τελούσε το «ελληνικόν έθνος των χριστιανών», διαφοροποιούσε την επανάστασή του από τις υπόλοιπες σύγχρονές της. Στις άλλες επαναστάσεις οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν ξεσηκώνονταν εναντίον των μοναρχών τους για να τους καταργήσουν, αλλά για να αποσπάσουν από αυτούς τη συνταγματική κατοχύρωση των ελευθεριών τους. Οι σκλαβωμένοι Έλληνες όμως διεκδικούσαν την κατάργηση της τυραννικής εξουσίας του Σουλτάνου και την ίδια την πολιτική τους ύπαρξη την οποία και θα πλαισιώσουν συνταγματικά υπό την επίδραση της φιλελεύθερης ιδεολογίας.

Η σημασία της επαναστατικής φάσης του 1820-21, έχει επισκιαστεί από την αίγλη, τόσο της Ιουλιανής Επανάστασης της Γαλλίας και του Ιταλικού Risorgimento του 1830, όσο και της «Άνοιξης των Λαών» του 1848. Όμως τα πρώτα σκιρτήματα της Ελευθερίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο δεν πρέπει να αγνοηθούν ιστορικά. Μας δείχνουν την ανάγκη να ανασυνθέσουμε τα αντίστοιχα κινήματα και να εμβαθύνουμε στις ιδιαιτερότητές τους. Η ανά χείρας

μελέτη αποσκοπεί στην ανάδειξη του ανώριμου μεν αλλά πρωτοποριακού χαρακτήρα τους και στην αποσαφήνιση της σχέσης τους με την προπαρασκευή και την έναρξη του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --