ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Μια κοινωνιολογική προσέγγιση
ISBN 9789604589043

Έτος έκδοσης 2019
Σελίδες: 192
Τιμή:  10.00 €  
eBOOK: 5.99 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604589043

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 86196217

ΡΟΥΔΟΜΕΤΩΦ ΒΙΚΤΩΡ
Πρόλογος: Β. Κ. Γούναρης, Μετάφραση: Αθανάσιος Κατσικερός

Περιεχόμενα
Πρόλογος
Εισαγωγικό Σημείωμα

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", 15-09-2019
Εφημερίδα "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ", 26-09-2019

Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί σε μια κοινωνιολογική ανάλυση του Μακεδονικού Ζητήματος. Προτάσσεται μια γενική εισαγωγή αναφορικά με τα ζητήματα συλλογικής μνήμης, εθνικής συγκρότησης και εθνοτικής αντιπαράθεσης, όπως αυτά εμφανίζονται στα Βαλκάνια από τα μέσα του 19ου αιώνα. Παρουσιάζεται επίσης και μια επισκόπηση του «ονοματολογικού» ζητήματος της δεκαετίας του ’90, όπως αυτό βιώθηκε στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Το Μακεδονικό Ζήτημα προσεγγίζεται ως ένα θέμα που οφείλει την ύπαρξή του στην παραγωγή και διατήρηση διαφορετικών, αλληλοαναιρούμενων και αλληλοσυγκρουόμενων, εθνικών αφηγήσεων από τα εμπλεκόμενα μέρη (Ελλάδα, Βουλγαρία κλπ.), που οδηγούν σε αδυναμία εύρεσης αμοιβαία αποδεκτών συμβιβασμών. Ο συγγραφέας αποδομεί αυτές τις αφηγήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες εκφάνσεις τους, όπως διαμορφώθηκαν μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εν τέλει, σε αντιπαράθεση προς αυτές, αναπτύσσει μια δική του τρίτη (και εκτός πλαισίου αντιπαλότητας) ερμηνεία.

Ο Βίκτωρ Ν. Ρουδομέτωφ είναι κοινωνιολόγος και έχει υπηρετήσει στα πανεπιστήμια Washington & Lee, Miami University of Ohio και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Παράλληλα, είναι διευθυντής του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας (ΙΛΑΚ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη του πολιτισμού, της θρησκείας και του εθνικισμού. Είναι συγγραφέας με δεκάδες έργα στο ενεργητικό του, ενώ μέχρι στιγμής στα ελληνικά έχει μεταφραστεί μόνο το συλλογικό έργο Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα (Επίκεντρο, 2016). Περισσότερα για τον συγγραφέα και το έργο του: www.roudometof.com.


ΡΟΥΔΟΜΕΤΩΦ ΒΙΚΤΩΡ
Ο Βίκτωρ Ν. Ρουδομέτωφ είναι κοινωνιολόγος και έχει υπηρετήσει στα πανεπιστήμια Washington & Lee, Miami University of Ohio και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παράλληλα, είναι διευθυντής του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας (ΙΛΑΚ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη του πολιτισμού, της θρησκείας και του εθνικισμού. Είναι συγγραφέας με δεκάδες έργα στο ενεργητικό του, ενώ μέχρι στιγμής στα ελληνικά έχει μεταφραστεί μόνο το συλλογικό έργο Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα (Επίκεντρο, 2016).
http://?????????????????
 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --