ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ;
Πολιτική και Διακυβέρνηση
ISBN 9789604588381

Έτος έκδοσης 2018
Σελίδες: 344
Τιμή:  18.00 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604588381

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 77115447

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Περιεχόμενα
Εισαγωγή

Ο Γιώργος Σιακαντάρης μιλά για το βιβλίο στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 FM

Έγραψαν για το βιβλίο:
Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", 20-10-2018
Ιστοσελίδα "Institute for Regulatory Policy Research", 22-10-2018 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 03-11-2018 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Περιοδικό "The books Journal", Νοέμβριος 2018
Περιοδικό "Άμυνα & Διπλωματία", Ιανουάριος 2019

«Σε αυτό το βιβλίο, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος προσφέρει μια περιεκτική και ανησυχητική εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία. Ο κεντρικός ρόλος των κομμάτων και των κοινοβουλίων βρίσκεται υπό απειλή από μη υπόλογους διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνοκράτες, δικαστές, από τη συνεργατική διακυβέρνηση, ομάδες συμφερόντων και διεθνικούς διαμορφωτές κανόνων. Η κατάσταση δεν είναι απελπιστική. Όμως οι προσπάθειες να δημιουργηθεί μια πιο διαβουλευτική και συμμετοχική δημοκρατία χρειάζεται να ξεκινήσουν διερευνώντας το βάθος του δημοκρατικού ελλείμματος. Ο Παπαδόπουλος είναι ο καλύτερος οδηγός σε αυτήν τη διερεύνηση».

- Joshua Cohen, Stanford University, US

«Μια περιεκτική έρευνα των μεταβαλλόμενων πρακτικών και των αντιδράσεων των πολιτών σε αυτές στις “πραγματικές” δημοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής… Δεν θα είναι έκπληξη για μένα αν αποτελέσει το θεωρητικό και εννοιολογικό πλαίσιο αυτού που θα γίνει ένα επίμαχο ζήτημα στην πολιτική επιστήμη το επόμενο διάστημα».

- Philippe C. Schmitter, European University Institute, Italy

«Το επιχείρημά του ότι καθώς η δημοκρατία διαδόθηκε σε περισσότερα έθνη σε όλον τον κόσμο υποβαθμίστηκε ως ένα μέσο λαϊκής διακυβέρνησης είναι ισχυρό και προκλητικό. Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο που θέτει σημαντικά ερωτήματα και η σύνθεση βιβλιογραφίας από ποικίλους τομείς το καθιστά μια πολύτιμη συμβολή στην αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το πώς αλλάζει η δημοκρατία».

- Russell Dalton, University of California, Irvine, USA

 Έχουν οι πολίτες πραγματικές ευκαιρίες να ασκήσουν εξουσία;

 Πόσο έλεγχο έχουν οι πολιτικοί στη χάραξη δημόσιας πολιτικής;

 Έχουμε μπει στον «χειμώνα» της δημοκρατίας;

Το Οι Δημοκρατίες σε Κρίση προσφέρει μια πρωτότυπη και συστηματική αξιολόγηση των σύγχρονων τάσεων στη δημοκρατική πολιτική, όπως η δυσαρέσκεια των πολιτών, η διεθνοποίηση της χάραξης δημόσιας πολιτικής, οι αλλαγές στη διακυβέρνηση και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και ο αυξανόμενος διαχωρισμός ανάμεσα στην αρένα της πολιτικής και την αρένα της χάραξης δημόσιας πολιτικής. Αξιολογεί τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημοκρατίες και εξετάζει τις επιπτώσεις κάθε πρόκλησης στην υγεία των δημοκρατικών συστημάτων. Αυτό το βιβλίο προσφέρει μια περιεκτική εικόνα της κατάστασης της δημοκρατικής πρακτικής.

Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος είναι Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, στην Ελβετία.

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --