ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ
ISBN 9789604588282

Έτος έκδοσης 2018
Σελίδες: 352
Τιμή:  16.00 €  

Μόνιμη διεύθυνση αυτής της σελίδας:
https://www.epikentro.gr/index.php?isbn=9789604588282

Κωδικός στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ: 86194786

ΚΕΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Περιεχόμενα
Πρόλογος

Έγραψαν για το βιβλίο:
Ιστοσελίδα elaliberta.gr, Σεπτέμβριος 2018 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Ιστοσελίδα rproject.gr, Σεπτέμβριος 2018 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση
Περιοδικό "ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ", Οκτώβριος 2018
Ιστοσελίδα TVXS, 11-10-2018 Δείτε την πρωτότυπη δημοσίευση

Πώς νίκησε η Οκτωβριανή Επανάστα¬ση; Και γιατί απέτυχε το εγχείρημα του Οκτώβρη; Υπήρχε κάτι σύμφυτα λαθεμένο ή αυταρχικό στο μαρξισμό, τον μπολσεβικισμό και τη θεωρητική παράδοση του Λένιν; Η σταλινική βαρ¬βαρότητα ήταν άραγε το αναπόφευκτο αποτέλεσμα τους;

Με αυτά τα ερωτήματα καταπιάνονται τα δοκίμια της παρούσας μελέτης. Αξι-οποιώντας μαρτυρίες για τον Οκτώβρη, αλλά και τη σύγχρονη ιστορική φιλο¬λογία, ο Χρήστος Κεφαλής αντικρούει τις κυρίαρχες αυτές απόψεις. Επιχειρη¬ματολογεί ότι ο Στάλιν προώθησε μια διαδικασία γραφειοκρατικού εκφυλι¬σμού, που αντέστρεψε και αρνήθηκε τις ιδέες και τους καρπούς της επανά¬στασης σε όλους τους τομείς, από τη μαρξιστική θεωρία και τις επιστήμες ως την κουλτούρα και τις εθνικές σχέσεις.

Το βιβλίο παρουσιάζει τις εμπειρίες της επανάστασης και του εμφυλίου, και τις εξελίξεις στην ΕΣΣΔ σε διάφορα πεδία, από τη δεκαετία του 1920 ως το θάνα¬το του Στάλιν, περιλαμβάνοντας πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Ο Χρήστος Κεφαλής γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι χημικός. Κατά καιρούς έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες όπως οι Εποχή, Ελευθεροτυπία, Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών, σε περιοδικά και στο Διαδίκτυο. Είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη.

Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορεί το βιβλίο του Υπόθεση Κατίν, Η ιστορική αλήθεια και ο Ριζοσπάστης (2017).

 
-- Επιστροφή στον κατάλογο των βιβλίων --